Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 605

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tervehdys!Kaipaisin hieman apua rengasvalinnassani. Autoni on MB Vito ja haluaisin siihen vähän näyttävämmät alupyörät ja kunnon renkaat. Ei mitään hulluttelua, mutta saisi nuo olla 16 -tuumaiset, niihin löytyisi jo mukavasti renkaita, joissa kantavuudet riittää (akselipaino max 1420). Ongelmana on, kun Vehon vanteissa ET on 16 -tuumaiselle 55 mm, niin lähes kaikissa vanneselaimissa Vitolle tajotaan vanteita, joissa ET on 42-45. Voiko tällaiset vanteet ylipäänsä sopia autooni, sillä ymmärtääkseni pieni ET levittää ulospäin ja iso päinvastoin. Joten mahtuuko pyörimään alla ja mitenkä on sen raideleveyden kanssa? Helpoin tietysti olisi hankkia ne vanteet Veholta, mutta ovat näöltään sellaiset, että kapselitkin näyttää paremmilta…. Rengasliikkeissä ei asiasta tunnuta tietävän, sanovat vaan, että kyllä ne sopii ja kun mainitsee alkuperäisvanteen ET:n, niin kohautetaan vaan olkapäitä ja sanotaan, että kyllä ne sopii. Vaan sopiiko??

Näytä vastaus

Vastaus:

On tietenkin hyvä,jos raideleveys pysyisi mahdollisimman hyvin ennallaan, mutta jos alle laitetaan leveämmät renkaat, niin tilaa on yleensä vain ulkopuolella. Siksi vanteiden pienempi offset eli ET-mitta on aika usein tarpeen. Renkaan ulkohalkasija ei saisi muuttua, joten kyllä pyörät pyörimään mahtuvat.

Katselin joitakin saksalaisia vanneselaimia, ja kyllä sielläkin aivan yleisesti Vitolle tarjottiin noita mainitsemiasi ET-mittoja. Elikkä ilmeisesti: kyllä ne sopivat.

Julkaistu: 7.4.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.