Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 594

Kysy autoista - kysymys 594

Tapio Ketonen

Kysymys:

Joku kyseli autojääkaapista. Viileyttä niissä tuottaa peltier-elementti(käytetään myös tietotekniikassa). Elementin teho riippuu kuuman puolen jäähdytyksestä, joka on toteutettu autojääkaapeissa siilillä ja puhaltimella. Sisä ja ulkoilman lämpötilaero pysyy suunnilleen vakiona. Napaisuutta vaihtamalla voidaan lämmittää kaapin sisäilmaa. Peltierille on myös käänteinen ilmiö, eli lämpötilaeroilla voidaan synnyttää sähkövirtaa.

Peltier-elementti koostuu kahdesta levystä (kylmä- ja kuumapuoli), välissä on eristettynä puolijohteita. Lisäksi on erilaisia jäähdytysratkaisuja kuumalle puolelle. Jos otat pullon jossa on lämmintä nestettä, käärit sen märkään paperiin/pyyhkeeseen ja laitat auringonpaisteeseen. Pyyhkeen kuivuttua on juoma jäähtynyt, tässä on kyseessä vähän samasta ilmiöstä kuin on peltierissä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Siinäpä tarkennus, olen minäkin tuon Peltier-nimen kuullut, muttei tullut mieleen.

Tuota pyyhejuttua tutumpi asia pitäisi aika monelle olla Suomen sotalaitoksessa ainakin enne vanhaan käytetty kenttäpullo. Sen ulkopinnallahan on villakangas, ja sisältö jäähdytetään nimenomaan kostuttamalla villakangasvaippa.

Toiminta perustuu siihen, että haihtuminen eli höyrystyminen kuluttaa lämpöä, jota otetaan siitä sisällä olevasta kenttäpullosta. Näin pullo viilenee – eri juttu sitten se maku, alumiinipullo antoi omat arominsa.

Julkaistu: 9.4.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.