Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 589

Kysy autoista - kysymys 589

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, miten henkilöautoissa etupenkin pelkääjänpuolella olevien turvatyynyjen poiskytkentä mekanismi(avaimella)toimii? Ilmeisesti turvatyyny täyttyy jonkinlaisen panoksen avulla ja sähköisellä sytyttimellä? Minua on jo jonkin aikaa askarruttanut että jos etupenkille asentaa lasten turvaistuimen niin onko sataprosenttisen varmaa ettei turvatyyny täyty minkäänlaisessa kolari tilanteessa kun se on kytketty avaimella pois toiminnasta? Erityisesti olisin kiinnostunut kuinka homma pelaa uudessa Fiat Stilossa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Se kytkin on kuin virtalukko ja kytkee laukaisupiiristä virran pois. Mikään ei tietenkään ole sataprosenttisen varmaa, mutta aika ihme vika pitää olla, jos tyyny pois kytkemisestä huolimatta laukeaa.

Tällainen poiskytkentä on selvästi yleistymässä. Fiat on alalla uranuurtajia, näitä poiskytkentämekanismeja on Fiateissa ollut jo vuosikausia. Virta-avainkäyttö varmistaa, että kytkin ei vahingossa mene väärään asentoon. Asiasta ilmoittaa yleensä myös varoitusvalo mittaristossa.

Mersussa on sellainen poiskytkentä, että kun auton etuistuimelle asennetaan lastenistuin ja kytketään kiinnikkeisiinsä, turvatyyny kytkeytyy pois toiminnasta. Tämä tietenkin toimii vain alkuperäisvarusteisiin kuuluvalla istuimella.

Julkaistu: 10.4.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.