Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 582

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, Miksi Toyota Corolla, 1.3 l,vm-91 syö (täyssynteettistä)öljyä n. 1 dl/ 100 km???

Näytä vastaus

Vastaus:

Öljynkulutukselle ei ole olemassa kuin kaksi syytä. Joko öljyä vuotaa maahan tai sitten se menee palotilaan ja palaa. Tuollainen määrä näkyisi jo parkkipaikalla valtavana läikkänä, joten öljy ilmeisesti poistuu palotilan kautta.

Noin suureen moottorin öljynkulutukseen syynä on ilmn muuta vakava vika moottorissa. Joko mäntä ja/tai männänrengas on rikki tai sitten männänrenkaat ovat pikeytyneet jajumittuneet uriinsa, eivätkä pyyhi öljyä pois sylinterien seinämiltä, vaan se jää sinne palamisen ajaksi. Tuollaista määrää ei ilmeisestikään voi moottoriin mennä imuventtiilien varsien tiivisteiden lävitse.

Mitään muuta keinoa asian korjaamiseksi ei ole kuin moottorin avaaminen. En oikein usko, että esimerkiksi moottorin sisäpuolinen puhdistaminen Forte-käsittelyllä saisi parannusta aikaan. Jos kyseessä on renkaiden pikeytyminen, se on jo niin pahassa vaiheessa, että puhdistava aine ei pääse ratkaisevaan paikkaan eli männänrengasuriin. Valitettavasti moottorin korjaaminen ei ole aivan halpaa.

Julkaistu: 11.4.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.