Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 58

Tapio Ketonen

Kysymys:

Voiko identtisellä tekniikalla varustettu suurempitilavuuksinen bensamoottori kuluttaa raskaalla kuormalla vähemmän bensaa, kuin pienempitilavuuksinen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Voi. Moottorin ominaiskulutus eli kulutus tuotettua kilowattituntia kohti on eri kuormitusasteilla ja käyntinopeuksilla erilainen. Tästä asiasta laaditaan usein tilannetta kuvaamaan ns. simpukkakäyrä, nimi johtuu siitä, että taloudellisin alue on varsin pieni, ja samaa ominaiskulutusta osoittavilla käyrillä rajatut alueet muodostavat simpukkaa muistuttavan kuvion.

Suuren moottorin suurempi kulutus perustuu siihen, että moottori toimii useimmiten taloudellisuuden kannalta liian kevyellä kuormituksella, ominaiskulutus jää suureksi. Raskaasti kuormitettaessa pienelle moottorille käy aivan samoin, se joutuu toimimaan epätaloudellisella kuormitusalueella. Vastaavassa kuormitustilanteessa suuremmalla moottorilla varustettu ajopeli pääsee todennäköisesti toimimaan paremmissa olosuhteissa.

Tähän perustuu myös se, että joissakin autoissa ilmoitettu EU-kulutus ja käytännön kulutuslukemat poikkeavat kovin paljon toisistaan. Kun välityssuhteet on valittu siten, että EU-kulutuksia mitttaessa päästäisiin mahdollisimman pieneen kulutukseen, käytännön elämän raskaammat ajo-olosuhteet saavatkin kulutuksen nousemaan paljon laboratoriossa mitattua suuremmaksi.

Julkaistu: 13.10.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.