Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 579

Tapio Ketonen

Kysymys:

Rengasliike kauppasi minulle Continentalin renkaita tarjoushintaan 168€ (155/80 13" perusrengas). Kuitenkin, kun sain renkaat, huomasin niiden olevan merkiltään Mabor. Tarkistin asiaa, ja kyllä Mabor kuuluu Continentalin yritysryhmään. Onko näillä renkailla kuitenkaan mitään tekemistä Continentalin oman rengasbrandin kanssa, vai onko kyseessä jokin yritysoston tms. kautta tullut tuntematon merkki? Onko renkaiden laadusta mitään takeita tai testituloksia? Onko 168€ liikaa näistä renkaista? Tulinko huijatuksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mabor kuului aikoinaan General-rengasmerkille, mutta kun nuo kumintekijät ovat yhdistyneet niin moneen otteeseen, niin ilmeiseti Continental yhtenä suurista on ottanut sen suojiinsa.

Tällaisia vanhoja rengasmerkkejä kuten esimerkiksi Gislavediä pidetään edelleen hengissä siksi, että ainakin kotimaidensa markkinoilla ne ovat tuttuja ja merkittäviä tekijöitä. Esimerkiksi Barum kuuluu samaan perheeseen, ja sitäkin tehdään edelleen.

Fuusioiden tärkein etu on teknologian jakaminen. Renkaan kehittäminen on kallista, joten samaa kehitystyötä hyödynnetään useilla eri merkeillä. Esimerkiksi juuri suljettavassa Gislavedin rengastehtaassa on tehty mm. Barumin ja Continentalin talvirenkaita, ja jokseenkin varmasti Maboria valmistavassa tehtassa tehdään joitakin muitakin Continental-ryhmän rengasmerkkejä.

Maborin laatu siis tuskin poikkeaa saman konsernin muista merkeistä. Meidän testeissämme se ei ole ollut.

Huijaus on suhteellinen käsite. Jos sait Maborit, vaikka sinulle myytiin Continentalit, tilanne on tietenkin se, että myyty tavara ei ole ollut samaa kuin saatu tavara. Ongelma vain on, että milläpä todistat ne ilmeisesti suulliset puheet niistä Continentaleista.

Hinta sinänsä – mikäli kyse on neljän, ei yhden renkaan hinnasta – on linjassaan. Halvemmallakin renkaita kyllä saa, mutta enemmänkin niistä pyydetään. Jos tuo hinta on alle asennettuna ja tasapainotettuna, silloin hinta on mielestäni halpa. Ajele tyytyväisenä äläkä välitä renkaittesi merkistä.

Julkaistu: 12.4.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.