Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 577

Kysy autoista - kysymys 577

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,mitä rengaspaineita kannattaisi käyttää Nokian NRH2 205/60R15 renkaissa yksin ajettaessa neliveto Ford Scorpiolla?Ohjekirja käskee 1.8baaria mutta tämä on ilmeisesti lähinnä ensiasennus renkaita varten.Onko suotavaa käyttää esim 2.5baaria vai onko tästä haittaa esim.jousitukselle tai renkaiden kulumiseen keskeltä?Entä kuinka tarkasti paineet pitäisi saada samoiksi kaikissa renkaissa?Onko 0.1baarin ero samalla akselilla olevien renkaiden välillä liikaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nokian nettisivuilla ei ollut tietoa nelivetoisen Scopion painesuosituksista. Katsoin Michelinin suosituksia, ja kyllä siellä oli nuo samat eli 1,8 molempiin päihin.

Sinänsä korkeampi paine ei ole haitaksi muuten kuin siinä mielessä, että autosta tulee kovempi. Ohjautuvuus on tanakampaa ja vierintävastus pienempi. Toki paineen nostossakin pitää olla jokin tolkku, mutta 0,2-0,3 baria korkeampi paine saattaa sopia autoon aivan hyvin.

Vyörenkaat eivät kulu paineen vaikutuksesta enemmän keskeltä, tuo väärä uskomus tuntuu istuvan sitkeässä. Teräsvyö toimii kuten rautavanne vanhan ajan kärrynpyörässä, se ei taipuile mitenkään päin. Vyön tarkoitus on pitää kulutuspinta mahdollisimman suorana ja vähän muovautuvana, jotta pyörä pyörisi herkästi.

0,1 barin paine-ero ei käytännössä vielä haittaa, mutta tottakai paineet pitää säätää mahdollisimman tarkkaan samoiksi molemmilla puolilla, ettei ajokäytös vaihtele eri suuntiin kaarrettaessa.

Julkaistu: 12.4.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.