Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 575

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,Olin aikeissa vaihtaa corolla lb-88:n (aj.238 tkm) xantia 2.0 break -96 (aj.104 tkm)xantian pyynti 11700 väliraha 9900. Xantian vitosvaihteella keppi tärisee ja tyhjäkäynnillä kone nakuttaa, kuulemma ruisku. Toinen vaihtoehto oli Marea 1.6 muistaakseni -98 (aj.75 tkm) pyynti 13200 väli 11700. En pitänyt corollasta saamaani hyvitystä hyvänä mareaan nähden, tuli kusetuksen maku. Voiko nainen tehdä autokauppoja ilman että kauppias koittaa hyötyä ja myy valmiiksi korjattavaa tavaraa? Jos ostan xantian ja siinä onkin joku vakavampi vika onko se omaa tyhmyyttä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vanha sanonta väittää, että kauppa on katalaa ja perustuu petokseen. Ehkä tuo nyt ei sentään pidä paikkaansa, mutta ilman muuta kauppias yrittää aina hyötyä kaupasta, sehän on koko homman idea. Eri juttu sitten, jos hän yrittää hyötyä poikkeuksellisen paljon, silloin tulee jo mieleen, että kyseessä on petos tai ainakin sen yritys.

Corollaasi ei näemmä ole arvostettu kovin korkealle, ilmeisesti kunto ei ole aivan huippua. Tällaisessa tapauksessa hyvityshinta heittelee usein aika paljon, eikä tuossa sentään eroa ollut kuin 300 euroa. Aika lailla samassa linjassa nuo tarjoukset siis olivat.

Ostat sitten kumman tahansa tai jonkun muun, niin sanoisin, että on tyhmyyttä, ellet ennen kaupan lopullista lukkoon lyömistä vie autoa asiantuntijan tutkittavaksi. Suomen Autokatsastus Oy:n Autotohtori-palvelu auttaa ostajaa selvittämään auton kunnon. Suppeampi Vaihtotarkastus maksaa 49 euroa ja laajempi Kuntotarkastus 83 euroa.

Jo tuo halvempikin vaihtoehto paljastaa autosta pahimmat ja kalleimmat viat. Seuraamalla tarkastusta vierestä näet itse, missä mahdollisia ongelmia on, ja voit kysyä lisätietoja.

Kaiken varalta on tietenkin hyvä muistaa, että jos ostat yksityishenkilönä auton liikkeestä, myyjä on kuluttajansuojalain mukaan vastuussa ilmenevistä vioista vähintään kuuden kuukauden ajan. On hän toki vastuussa myöhemminkin, mutta silloin sinun pitää pystyä osoittamaan, että vika on ollut autossa jo kaupantekohetkellä.

Julkaistu: 13.4.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.