Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5681

Tapio Ketonen

Kysymys:

Varmaankin sataan kertaan kysytty kysymys, mutta paljonko bensa koneella ajaa ilman suurempia murheita? Onko 200000+ jo joku raja?

Se raja riippuu niin monesta asiasta. Missään tapauksessa 200 tuhatta ei vieä saa konetta loppumaan. Suomessa on vaikka kuinka paljon yli 300 000km ajettuja autoja. Esimerkiksi 1,3-litraiselle Corollalle tuo300 tonniakaan ei ole mikään ongelma. Jos autoa on huollettu kunnolla, mm. öljyt vaihtamalla, eikä ajo ole ollut pelkkää lyhyttä pätkäajoa, moottori kyllä kestää. Nyrkkisääntö on, että suurempi moottori kestää suuempia ajomääriä.

Enemmänkin ne murheet liittyvät muuhun tekniikkaan. Ohjauksen nivelet, pyöränlaakerit, jarrulevyt ja -putket sekä -letkut, niissä alkavat tunnit tulla täyteen. Myös voimansiirto nousee helposti ongelmaksi. Autonvalmistajat lähtevät siitä, että autolla ajetaan enintään 10 vuotta ja keskimäärin alle 15 000 km vuodessa. Niinpä huolto-ohjelmissa vain todetaan, että voimansiirron öljyä ei tarvitse vaihtaa, se kestää koko vaihteiston käyttöiän. Niin toki kestääkin, mutta se käyttöikä pitenee aika paljon, jos välillä vaihdettaisiin se litra-pari voimansiirtoa voitelevaa.öljyä, ainekustannuksiltaan pari-kolmekymppiä.

Moottorin ikääntyminen alkaa usein ilmetä erilaisina vuotoina. Öljyä alkaa tihkua venttiilikoneiston tai öljypohjan tiivisteiden välistä. Useimmiten tämä aiheuttaa vain esteettistä haittaa, litroja niistä ei katoa. Sen sijaan jos kannentiiviste alkaa vuotaa, se pakottaa avaamaan moottorin. Huonoilla öljyillä ajaminen saa männänrenkaat pikeytymään, jolloin moottori alkaa kuluttaa runsaasti öljyä.

Eihän paljon ajetulle moottorille voi antaa mitään takuuta, mutta varsin pitkään nykymoottorit kestävät. Jos kilometrit on ajettu tiuhaan tahtiin, mikään ei estä pikkuauton moottoria saavuttamasta puolta miljoonaa kilometriä. Lyhyt pätkäajo ja tiuhaan tehdyt kylmäkäynnistykset kuluttavat moottoria, jolloin se alkaa syödä moottoriöljyä. Pahimmillaan tästä syystä päästöt kasvavat niin paljon, ettei auto mene enää katsastuksesta läpi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Julkaistu: 18.7.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.