Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5673

Tapio Ketonen

Kysymys:

Moro! Olen tässä hankimassa ensimmäistä omaa autoa. Siis käytettyä autoa hintaa saisi olla max 4500e kilometrejä tietysti vähän ja vm95-eteenpäin. Auto olisi ns käyttöauto. Ajo olisi lähinnä matka-ajoa lapissa siis talvisissa olosuhteissa. Mitä merkkiä suosittelisit ja kuinka paljon ajettuihin kilometreihin ja vuosimalliin kannattaa tuijottaa edellämainitun hintaluokan autoissa. Itse olen pyöritellyt seuraavia vaihtoehtoja: Saab 9000 tai 900 Nissan primera farmari Volvo v40 farmari Mazda 626 farmari BMW 525 touring VWgolf/passat farmari Toyota avensis/corolla farmari Tässä vielä minulle tärkeimmät asiat. Tila, turvallisuus, ajo-ominaisuudet ja luotettavuus (talvellakin). Kiitos

--

Jos olet hankkimassa miltei rippikouluikäistä autoa, niin sinänsä merkin suhteen ei kannata olla kovin kranttu. Tärkein asia on autovanhuksen kunto. Auton kunnon tarkastamiseen kannattaa uhrata enemmänkin aikaa ja tarvittaessa myös rahaa, sillä asiantuntijan käyttäminen voi pelastaa tuhansien eurojen tappioilta. Mikä tahansa noista mainitsemistasi merkeistä voi olla hyvä tai huono ostos.

Halpakin auto voi olla edullinen. Varsinkin jokin sellainen malli, joka jostain syystä ei ole muodissa, saattaa tarjota halvalla todella hyvän vastikkeen rahalle.

Tuon ikäluokan autoja ei yleensä enää löydä merkkiliikkeista, joten asialla ovat yleensä pienemmät liikkeet tai katuvarsijobbarit. Nämä viimeksimainitut kannattaa kiertää kaukaa, he myyvät usein autoja ykstyishenkilöinä, ja kuluttajansuojalaki ei koske yksityisten kansalaisten välisiä kauppoja. Myös kaupanteossa satunnaisesti autoaan myyvien yksityisten kanssa on sama tilanne.

Toisaalta yksityisten välisessä kaupassa jää kauppiaan voitto-osuus kokonaan pois hinnasta, mutta ykstyisillä myyjillä .tuppaa turhan usein oelmaan väärä käsitys autonsa arvosta. Esimerkiksi Keltaisen Pörssin ilmoituksissa hinta on usein lainattu autoliikkeiden pyyntihinnoista. Liikkeen hinnan pitääkin olla selvästi korkeampi, sillä liikkeen on ensinnäkin katettava kulunsa, ja lisäksi sillä on myymistään autoista vastuu, liike voi joutua korjaamaan myymänsä auton vaikka vuoden päästä kaupanteosta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Julkaistu: 3.6.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.