Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5652

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autokorjaamo Laakkonen Porvoossa väittää kirjallisesti että kuluttaja-asiamies määritellyt automaattivaihteiston kestoiäksi 200.000 km. Autoni Passat Diesel 1,9 TDI vm -04 aj 150.000 km automaattilaatikon momenninmuunnin hajosi ia korjauskuluista on keskustelu menossa. Vaihtoivat uudenlaiset osat "pysyy paremmin kasassa" eli kyseessä ilmeinen tyyppivika. Onko Volkswagenin automaattilaatikon elinikä mielestänne 200.000 kilometriä ?

-

Epäilen tuota väittämää.Ensinnäkään kuluttaja-asiamies ei ota tuolla lailla kantaa asioihin. Kuluttajariitalautakunta saattaisi ottaa. Kannattaa pyytää Laakkoselta tarkemmat tiedot päätöksestä tai kirjelmästä, jossa tuollainen määrittely on tapahtunut.

Sinänsä on lähdettävä siitä, että autot tai niiden osat eivät ole ikuisia. Tuo ajomäärä on jo sellainen, että vikoja saattaa tulla, joskin se on onneksi sentään varsin harvinaista. Tarkkaa kestoikää tuskin kukaan osaa sanoa, mutta käytännössä se kuitenkin näyttää olevan pitempi kuin tuo 200 tuhatta.

On kuitenkin melko lailla toivoton homma osoittaa, että autossa tai tarkemmin momentinmuuntimessa olisi ollut kuluttajansuojalaissa tarkoitettu virhe jo kaupantekohetkellä. Ja koska auton ostosta lienee jo kulunut enemmän kuin kuusi kuukautta, todistamisvelvollisuus on ostajalla. Jos kaupanteosta olisi kulunut alle kuusi kuukautta, myyjä olisi vastussa, ellei hän pysty todistamaan, että vikaa EI ole ollut kaupantekohetkellä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Julkaistu: 16.4.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.