Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5643

Kysy autoista - kysymys 5643

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin noin 3kk siitten fiat stilon 1.2l vm. 2003 ajettu 80000 km.Auto on peheen 2:s autona käytössä. Autolla ajetaan välillä päivittäin ,ei ongelmia Mutta jos auto on esim. seisonut viikonkin käyttämättömänä niin se on purkanut akun niin tyhjäksi ettei se jaksa startata. Olen käynnyt merkki huollossa tutkituttamassa vikaa mutta ne sanoivat että auto on ok. Itse olen sen verran asian eteen tehnyt , että olen vaihtanut uuden akun eli siinä ei pitäisi olla vikaa. Ja sen verran olen irroittanu – kaapelin akusta irti , että se "rätskää" pikkuisesti vaikka mikään virta laite ei pitäisi olla päällä.Eli onko mitään tyyyppi vikaa mikä purkaa akun?

- Jari Riikonen

-———

Tuollainen vika ei koskaan ole tyyppivika, vaan se onaina yksilöllinen ongelma. Jokin laite on viallinen ja kuluttaa virtaa.

Laita siihen miinuskaapelin ja akunnavan väliin ensin vaikkapa isompi polttimo. Jos se syttyy, niin siellä on jokin aika suuri virrankuluttaja kytkettynä. Jos polttimo ei jaksa syttyä, kokeile pienemmällä. Hyvä olisi mitata kulkevan virran voimakkuus, jos löytyy riittävän tanakka ampeerimittari.

Nykyaikainen auto kuluttaa aina jonkin verran virtaa, mutta sen pitäisi kuitenkin olla milliampeerien luokkaa, ja tämä ei vielä tyhjennä akkua viikossa. Jos virtaa kuluu enemmän, jossakin on vikaa.

Viallinen kohde löytyy vaikkapa irrottelemalla sulakkeita vuoron perään merkkilampun ollessa kiinnitettynä akkukaapelin ja navan väliin. Kun merkkilamppu sammuu, sen sulakkeen suojaamassa virtapiirissä on vikaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Julkaistu: 4.4.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.