Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 558

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, minkälainen kuluttajasuojalain antama “turva” käytetyn auton kauppaa tehtäessä pääpiirteissään on? Olen kuullut, että EU muutti asiaa jollakin tavalla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuluttajansuojalain antama turva tarkoittaa sitä, että jos yksityishenkilö ostaa auton yrittäjältä eli autokaupasta, myyjä on vastuussa autossa kaupantekohetkellä olleista ns. piilevistä vioista. Siis mikäli auto ei ole sellainen kuin ostajalla on perusteltua syytä olettaa, myyjä on velvollinen joko omaan laskuunsa korjaamaan auton tai tarvittaessa purkamaan kaupan. Muitakin vaihtoehtoja on, mutta periaate on tämä.

EU ei ole muuttanut asiaa millään tavalla, mutta tämän vuoden alussa lakiin tehty täsmennys selvensi tilannetta. Sen mukaan mikäli kaupan kohteessa eli siis autossa ilmenee jokin vika kuuden kuukauden sisällä kaupanteosta, lähtökohta on se, että vika on ollut autossa jo kaupantekohetkellä. On myyjän asia osoittaa, että näin ei ole ollut. Käytännössä siis tämä merkitsee, että liikkeen myymällä käytetyllä autolla on kuuden kuukauden takuu.

On huomattava, että SUomen kuluttajasuojalaissa ei ole asetettu mitään aikarajaa myyjän vastuulle. Käytännössä tietenkin on hankalaa osoittaa, että vika on ollut autossa esimerkiksi kaksi vuotta sitten tehdyn kaupan aikana, mutta esimerkiksi jokin fuskaamalla tehty, mahdollisesti laiton korjaus voisi olla tällainen.

Kuluttajansuojalaki lähtee siitä, että ennen kaupantekoa ostajan pitää tutkia ostettava tavara huolellisesti. Piileväksi viaksi ei voi väittää sellaista, jonka esimerkiksi auton alle katsomalla olisi voinut ilman apuvälineitä nähdä.

Käytännössä siis kuluttajansuojalaki antaa suojaa huijauksia ja odottamattomia vikoja vastaan. Se on samalla johtanut siihen, että huonoimmat autot ovat poistuneet autoliikkeistä, niitä myyvät “yksityiset” eli yksityishenkilöinä toimivat pimeät jobbarit, jotka eivät maksa veroja eivätkä muutenkaan vastaa tekosistaan millään lailla. Kuluttajansuojalaki kun ei koske kahden yksityishenkilön välistä kauppaa.

Ei yksityisten välinenkään kauppa ole täysin villiä touhua, kyllä sitäkin lait koskevat. Ongelma vain on se, että pykäliä pitää etsiä kauppalaista (355/1987) ja vahingonkorvauslaista (412/1974). Lisäksi näissä tapauksissa ei saa apua kunnallisilta kuluttajaneuvojilta kuten silloin, jos asia kuuluu kuluttajansuojalain piiriin.

Julkaistu: 16.4.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.