Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5420

Kysy autoista - kysymys 5420

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kivi iski tuulilasin vasempaan alakulmaan kymmenkunta senttiä lasin alareunasta ja parin sentin päähän sivureunasta. Lasiin tuli n.15 sentin mittainen halkeama osumakohdasta viistoon alas lasin alareunaan. Halkeama jää osittain vasemmalle parkkeeraavan tuulilasinpyyhkimen alle (MB E.) Tuollaista halkeamaa ei kait voida paikata, vaan korjauksena tulisi ilmeisesti koko lasi vaihtaa?

Liimattujen tuulilasien vaihdosta kuulee sanottavan, ettei sitä tulisi tehdä ilman pakottavaa syytä. Mitä mieltä olette, pitäisikö lasi vaihtaa vai olisiko parempi vain jättää nykyinen lasi paikalleen ? Voiko tuollainen halkeama aiheuttaa esim. lasin laajemman rikkoutumisen myöhemmin ? Onko lasi jo joka tapauksessa menettänyt osan kantavuudestaan kyseisen halkeaman johdosta?

Jos lasi tulisi vaihtaa, onko kuluttajalla mitään keinoa selvittää etukäteen liikkeiden ammattitaitoa vaativan tehtävän suorittamiseen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos kivi iskeytyy lähelle lasin reunaa, se yleensä aiheuttaa halkeaman. Halkeama taas etenee vääjäämättä kohti lasin reunaa. Sen korjaaminen ei yleensä onnistu. Osaava ammattilainen voi ohjata halkeaman kulkemaan paremmasta kohdasta kohti lasin reunaa.

Lasi joudutaan vaihtamaan, jos halkeama ulottuu kuljettajan näkökenttään tai jos halkeamasta halutaan ulkonäöllisistä syistä eroon. Jos halkeama ei häiritse, kannattaa käyttää vanhaa lasia, sillä uuteenkin lasiin voi tulla kivi seuraavana päivänä.

Tietenkin lasi heikkenee halkeaman johdosta. Tästä lienee kuitenkin perin vähän käytännön haittaa tai vaaraa.

Lasin vaihto on tarkkaa työtä, mutta työsuorituksena se ei ole tuulilasiliikkeessä ylivoimainen. Tärkeintä olisi, että korjauksen yhteydessä piiloon jäävien korin peltien maalikerroksen kunto varmistettaisiin ja mahdolliset vauriokohdat maalattaisiin asianmukaisesti. Sauman alle jäävä ruoste heikentää lasin pysyvyyttä. Turvatyynyjen teho perustuu suurelta osin siihen, että tyyny tukeutuu tuulilasiin. Jos tyyny avautuessaan pullauttaa tuulilasin irti, suojausvaikutus jää liian vähäiseksi.

Julkaistu: 21.3.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.