Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5418

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olemme kavereitten kanssa pohtineet ja arvuutelleet, mistä johtuu kun monien nopeiden autojen teknisissä tiedoissa lukee, että nopeus on rajoitettu max 250 km/h. Perustuuko tämä johonkin direktiiviin, autovalmistajien keskinäiseen sopimukseen, vai mihin. En ole vastausta kysymykseen mistään löytänyt, eikä paikallinen katsastuskonttorikaan sitä tiennyt.

Näytä vastaus

Vastaus:

Eurooppalaiset autonvalmistajat ovat sopineet keskenään, että ns. tavallisten autojen suurin nopeus rajoitetaan arvoon 250 km/h. Erikoisautojen valmistajat, mm. Ferrari, Maserati ja Porsche, eivät ole mukana. Jossakin vaiheessa myös Opel lipsui jollakin mallillaan sopimuksesta.

Olisi olemassa paljon syitä mennä tätäkin tiukempaan rajoitukseen. Esimerkiksi Japanissa autojen on jo kauan ollut rajoitettuna nopeuteen 180 km/h. Maassa on suurin salittu ajonopeus 100 km/h, ja tämän yläpuolella alkaa toimia äänivaroitin, joka varoittaa ylinopeudesta.

Vapaita nopeuksia pääsee maailmassa käyttämään perin harvoissa paikoissa. Saksassa osalla moottoriteistä ei ole rajoituksia, voimassa on ainoastaan suositus 130 km/h suurimmasta nopeudesta. Käytännössä yli kahtasataa pystyy sielläkin ajamaan perin harvoin ja vain lyhyitä matkoja kerrallaan. Liikenteen ruuhkautuminen pitää vauhdin kurissa.

Julkaistu: 17.3.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.