Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5412

Kysy autoista - kysymys 5412

Tapio Ketonen

Kysymys:

Lisäpuolikkaista: Mikä on peruste, ettei saa laittaa? On kaikenlaisia sumu- ja kaukolisävaloja, mutta missäs niitä käytät? Itse tykkäisin lähialueen lisäluxeista, kun oman auton puolikkaat eivät ole parhaasta päästä.

Toinen kysymys: Usein suositellaan ottamaan akku pois autosta pientenkin sähköhommien tai akun latauksenkin vuoksi. On jossakin tarjolla (missä?) laite, mikä syöttää tubanginsytyttimen kautta virtaa systeemiin, ettei mene kellot, vikamuistit, ties mitkä sekaisin.

Voinko tehdä sellaisen, ellei kaupasta löydy, vaikka prätkän akusta ja syöttää sytkärin töpselistä sisään? Miinusmaa on jkai sytkärin kehällä ja G-piste sitten pohjassa? Autotarvikeliikkeistä ei moista vempainta ole löytynyt.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lisäpuolikkaita ei saa laittaa, koska kansainväliset ajoneuvojen valomääräykset eivät mahdollista lähivalojen kahdentamista. Suomessa se sallittiin 70-luvulla ilmeisesti siksi, että viskaalit lukivat väärin vieraskielisiä pykäliä. Tuplalähivalot kiellettiin 1.1.1981 alkaen, sitä vanhemmissa autoissa niitä voidaan käyttää.

Akun irrottaminen on tietenkin suotavaa, jos autossa tehdään sähköhommia. Voi muuten mennä sammutus- ja johdotushommiksi. Irrottaminen saa kellon ja radion muistin sekaisin. Pahempi homma on, jos radiossa on varkaudenestokoodi, eikä ennen irrotusta ole selvitetty, mikä se oikea koodi on, ja miten se syötetään sisään.

Vikamuisteista ei kannata kantaa huolta. Jos autossa on vikaa, koodit kirjautuvat sinne muistiin uudelleen.

Virran syöttäminen sähköjärjestelmään jostakin varajärjestelmästä tekee akun irrottamisen tarpeettomaksi. Varasysteemi syöttää järjestelmään samaa jännitettä kuin akkukin. Jos työkalu osuu johtoon tai muuten aiheutetaan oikosulku, kipinät sinkoilevat ja vaurioita voi aiheutua. Ainoastaan jos esimerkiksi vaihdetaan autoon uusi akku, tällaisia varajärjestelmiä on järkevää kayttää. Silloinkin on toimittava hyvin varovasti, ettei aiheuteta oikosulkua. Kipinät akun lähellä aiheuttavat räjähdysvaaran.

Julkaistu: 11.3.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.