Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5389

Kysy autoista - kysymys 5389

Tapio Ketonen

Kysymys:

Meillä on runsaan kolmen vuoden ikäinen Fiat Punto, jolla on ajettu vain 15tkm. Nyt siinä on alkanut keskuslukitus aueta itsekseen oltuaan tunnin tai pari sulkeutuneena. Vika on harmillinen koska autoa ei voi jättää yleiselle paikalle.

Olin yhteydessä jälleenmyyjään (Delta-Auto Konala) ja kerroin että mielestäni kyseessä on autossa oleva virhe jonka korjaaminen kuuluu kuluttajasuojalain mukaan jälleenmyyjälle vaikka 2-vuoden takuuaika onkin jo ohi.

Sain erittäin epäasiallisen vastauksen jossa he lupasivat diagnosoida vian veloituksetta seuraavan huollon yhteydessä. Korjauskulut ja tarvikkeet jäisivät omalle kontolleni. Onko niin että keskuslukituksen epäkuntoisuus johtuu joko liiallisesta tai väärästä käytöstä kuten jälleenmyyjä antaa ymmärtää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vähän kimurantti juttu. Pitäisi saada selville, mistä tuo vika johtuu. Jos syynä on se, että auton valmistusvaiheessa johdot on asennettu väärin, ja siellä on pari piuhaa aikansa toisiaan hangattuaan ryhtynyt yhdistämään sähköjä vääriin paikkoihin, silloin tuo periaatteessa voisi olla tuotevastuun piiriin kuuluva asia. Jos vika johtuu jonkin ohjausyksikön sisäisestä viasta, silloin tuotevastuu olisi mielestäni vielä selvemmin kyseessä. Väärällä käytöllä tuollaista vikaa ei saa ilmenemään.

Auto on kuitenkin tekninen laite, ja siihen voi tulla vikoja käytönkin perusteella. Niinpä jos tuo tulkitaan sellaiseksi viaksi, että se on ilmaantunut itsekseen, ilman valmistusvirhettä, silloin sen korjaaminen valitettavasti menee omistajan piikkiin.

Mielestäni tuo Deltan lupaus diagnoosista on hyvä, jos se pitää paikkansa. Tuollaisen vian korjaamisessa ylivoimaisesti hankalin vaihe on syyn etsiminen. Kun se on löydetty, vika on useimmiten hyvin helppo ja siten myös halpa korjata.

Ennen korjaamokeikkaa ehdottaisin, että etsit sulakerasiasta keskuslukituksen sulakkeen ja otat sen pois. Jos keskuslukitus ei saa lainkaan sähköä, ovet eivät avaudu itsekseen. Lukitusta tosin pitää käyttää vanhanaikaisesti. Kaikissa nykyautoissa tuo ei ole enää edes mahdollista, mutta muistelisin, että Puntossa se vielä onnistuu.

Julkaistu: 20.2.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.