Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 536

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, mistä vuosimallista lähtien VW Passatin kori on galvanoitu? Vai onko sitä galvanoitu ollenkaan?Ja mistä sais tietoa samasta asiasta muista merkeistä? Mitä eroa on täyssinkityksellä ja galvanoinnilla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sinkitys tuli nykyiseen korimalliin eli vuodesta -97 lähtien. Täyssinkitys on pelkkä mainostermi, galvanointi eli sähkösinkitys on menetelmä, jolla teräslevyn pintaan saadaan aikaan hyvin ohut, 8-12 mikrometrin eli myyn paksuinen sinkkikerros. Sinkki on hyvä pinnoitemateriaali, se vastustaa tehokkaasti ruostetta. Auton koripeltien sinkitys on koko ajan lisääntynyt, mutta se ei yksinään riitä antamaan riittävää suojaa rusotetta vastaan vaikka paljon auttaakin.

Jos halutaan todella kestävä pinnoite, silloin käytetään kuumasinkitystä. Suojattava kappale upotetaan sulaan sinkkiin, jolloin pintaan tarttuu paksumpi sinkkikerros. Näin käsitelty osa kestää pitkään. Jos pinnoite on riittävän paksu, suojaus kestää jopa kymmeniä vuosia meriolosuhteissa.

Julkaistu: 24.4.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.