Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5357

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko mitään tahoa joka suorittaa moottorien kuntotestejä? Olisi turvallisempi mieli lähteä reissuun ostamansa käytetyn auton kanssa, jos tietäisi edes hieman moottorin kunnosta.. Autotohtorit lienevä vai koko auton, ja ulkopuoliseen hieman nopeampaan katselmukseen..?

Näytä vastaus

Vastaus:

A-Katsastus Oy:n Autotohtoripalveluihin kuuluu myös moottorin testaaminen, mutta mielestäni kunnolla käyvän (= ei sivuääniä, käynti tasaista) moottorin testaaminen on turhaa. Moottoriöljyn kulutuksen seuraaminen onnistuu vasta aikaa myöten, ja jokainenhan toki muistaa tarkistaa moottorin öljymäärän vähintään aina tankkauksen yhteydessä. Eikös näin opeteta autokoulussakin?

Auton huoltohistoria kannattaa sen sijaan käydä läpi. Jos autossa on hammashihnakäyttöinen jakopää, hammashihna ja mahdolliset kiristimet kannattaa vaihtaa heti, mikäli auton mukana ei tule selvää tietoa siitä, onko ne vaihdettu ja milloin. Muutenkin jos huoltomerkinnät ovat puutteelliset, autolle kannattaa tehdä tai teettää huolto heti ostamisen jälkeen.

Turvallisuuden kannalta olisi kyllä asiallista tutkia myös renkaiden ja jarrujen kunto. Renkaat nyt näkee itsekin, mutta jarrupalojen kuntoa ei aina näe pyörää irrottamatta. On ikävämpi homma, jos pitemmällä matkalla jarruista alkaa kuulua rahinaa, joka kertoo, että kitkapinta on paloista lopussa ja raudat hankaavat toisiinsa.

Julkaistu: 26.1.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.