Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5341

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tiedustelen jälleen sitä DODGE Galiberin vetokoukkuasiaa. Voiko siihen jaruttoman peräv. painoon nyt max.450 kg, ja kenen toimesta hakea muutosta. Muulini omap. 230 kg eli vain 220 kg kuormaa, kuitenkin ko. autolla voi vetää 1200 kg jarrullista peräv.

Auton omap. 1395 kg josta puolet 697 kg ja kuormaa saisi olla 467 kg,vaieikö tätä kaavaa voi enää soveltaa.Tiedän syyn olevan Amerikan tuotevastuulain, mut mitä ne tänne Suomeen kuuluu. Aiempi autoni oli 100 kg kevyempi ja 630kg suurin peräv. paino jarruitta. Eli eimee jakeluun.

Näytä vastaus

Vastaus:

Auton suurimmat sallitut perävaunumassat määritetään tyyppihyväksynnän yhteydessä. Ne hyväksytään sellaisina kuin tehdas on ne ilmoittanut. Kukaan ei halua ottaa vastuuta luvattua suurempien vetomassojen käytöstä.

Muutosta on turha hakea, sellaista leimamiestä tuskin löytyy, joka hyväksyisi tehtaan arvoja suuremmat kuormitukset. Niinpä tilanne on sellainen, että perävaunumassat pitää tutkia jo ennen auton hankkimista. Auton hankkimisessa pitää miettiä, sopiiko auto aiottuihin käyttötarkoituksiin.

Toinen vaihtoehto on hankkia jarrullinen perävaunu. Sitten sitä rahtia kulkee enemmänkin

Julkaistu: 13.1.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.