Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5331

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerrotaan, että eri pakettittimersumalleihin sopii useim toistensa varaosat—Voiko esim suuremman/painavamma MB 609 automaattivaihdelaatikko sopia vaikka 307- malliin? Saisi kevyempään autoon raskaammasta autosta ikään kuin vahvemman laatikon kevtempään autoon ja samalla kuormityskestoa laatikkoon lisää!! Onko sinulla tietoa kuinka mersupakujen osat sopivat toisiin malleihin? Kuullemma miltein kaikki tekniikka sopii (kuormituskestävyyt vain houkuttelee..

Näytä vastaus

Vastaus:

Autot valmistetaan ns. rakennussarjaperiaatteella. Eri malleissa käytetään aina mahdollisimman paljon samoja osia. Niinpä esimerkiksi moottorit, vaihteistot ym. komponentit ovat useille malleille yhteisiä. Käyttöä tietenkin rajoittaa se, että suurempia rasituksia varten osat pitää mitoittaa eri tavoin.

Juuri yhteensopivuuden mahdollistamiseksi esimerkiksi moottorin ja vaihteiston liitoskohtana toimivan kytkinkotelon – tai paremminkin vauhtipyöräkotelon – ja moottorin kiinnitykset ovat yleensä samoissa kohdissa. Niinpä eri vaihteistojen tai moottorienkin sovittaminen sujuu yleensä aika helposti. Tarkempaa tietoa asiasta löytyy korjaamoilta ja ylipäänsä niiltä, jotka rakentelevat noita autoja.

Rakennemuutoksissa on vielä muistetava, että esimerkiksi moottorin vaihtamista säätelevät myös rakennemääräykset. Muutokset pitää yleensä hyväksyttää muutoskatsastuksessa. Niistä kannattaa kysyä tietoja katsastusasemalta.

Julkaistu: 5.1.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.