Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5308

Kysy autoista - kysymys 5308

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kuorma-autoissahan on nopeudenrajoittimet, miten on, vaikuttaako se esim tilanteessa kun lasketellaan vaihde vapaalla reilua alamäkeä? Eli voiko nopeus rajoittimesta huolimatta nousta vaikka kuinka huikeisiin lukemiin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos sen auton vaikka ajaa alas vuorenjyrkänteeltä, niin nopeus kiihtyy todella huimaksi, eikä sitä hilltse mikään. Sama tilanne on, jos lasketellaan “isännänvaihteella” alamäessä.

Nopeudenrajoitin leikkaa ainoastaan moottorin antamaa tehoa, eli se keventää väkisin kaasua, jos nopeus pyrkii nousemaan yli asetetun rajan. Jos mäessä riittää mittaa, ja autossa on kova kuorma, niin kyllähän se nopeus nousee aika huikeisiin lukemiin.

Kuorma- ja linja-autoilla on rullaaminen vaihde vapaalla kiellettyä juuri tästä syystä. Jos nopeus pääsee nousemaan liian suureksi, menon hillitseminen voi olla mahdotonta. Vuoristoajossa on yleinen periaate – joka koskee myös hnkilöautoja – että jyrkkää alamäkeä pitäisi ajaa alas samalla vaihteella, jolla sitä noustaisiin.

Moottorijarrutus tai erilliset hidastinjärjestelmät ovat ainoat tavat pitää vauhti kurissa pitempään. Hidastin on usein sähkögenraattori, joka on kytketty voimansiirtoon. Kun generaattorille kytketään isoja vastuksia kuormaksi, sen pyörittäminen vaatii paljon tehoa. Hidastin voi olla myös hydraulitoiminen, jolloin hukkanenrgia johdetaan vaihteiston öljyn välityksellä öljynjäähdyttimeen.

Jos menoa hillitään vain jarruilla, ne kuumenevat liikaa ja menettävät tehonsa. Sitten voi käydä kuten Saksassa Herbornin kaupungissa 7. heinäkuuta 1987. Bensarekan jarrut pettivät, ja kun kuljettaja yritti vaihtaa pienemmälle vaihteelle, Mercedes-Benzin uusi EPS-vaihderobottijärjestelmä heitti vaihteen vapaalle, joka on tuon ajan EPS:lle normaalia, jos yritetään vaihtaa nopeuteen nähden liian pienelle vaihteelle.

28 033 litraa bensiiniä ja 6 032 litraa dieseliä levisi ympäriinsä ja syttyi tuleen. Tulipalo tuhosi kahdeksan taloa, kuolonuhreja oli itse onnettomuudessa kuusi, lisäksi yksi nainen kuoli sydäninfarktiin. Loukkaantuneita oli 38. Kuljettaja selvisi vähäisin vammoin. Aineellisiksi vahingoiksi ilmoitettiin noin 8 miljoonaa euroa.

Tapahtumasta löytyy lisätietoa osoitteesta http://herborn1987.de

Julkaistu: 11.12.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.