Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5301

Kysy autoista - kysymys 5301

Tapio Ketonen

Kysymys:

kyselin tässä aikaisemmin uusien autojen jarrujen kestävyydestä, koska jouduin vaihtamaan kaikki levyt ja palat 54000km 2002 1.6 corollaan. Ja minun sitä ihmetellessä sanottiin että se on nykyautoissa ihan normaalia. JOTEN ONKO SE NORMAALIA. Mielestäni en ole huomannut sellaista mainintaa esim autotestien yhteydessä että jarrut kuluvat näin nopeasti.

Näytä vastaus

Vastaus:

Levyjarrut kuluvat Suomen oloissa kohtuuttoman nopeasti etenkin silloin, kun autolla ajetaan vähän ja käytetään jarruja vähän ja varovasti. Ruostuminen nopeuttaa kulumista, ja takajarrujen ongelmana on niihin joutuva kura. Se saa jarrut helposti hankaamaan.

Käytännössä jarrut pitäisi puhdistaa ainakin kerran vuodessa. Eli palat irti, palat ja satulat puhtaiksi ja kevyt voitelu liukupintoihin kuparitahnalla. Ja reiluja jarrutuksia silloin tällöin, ei aina rullailua ja moottorijarrutuksia. Huolto-ohjelmissa ei tätä ohjetta ole, koska suurissa autoilumaissa näitä kuraongelmia ei ole.

Julkaistu: 3.12.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.