Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5298

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin syyskuussa Skoda Octavian v.-03 2litran koneella.Autossa oli mukana melkein uudet Michelin energy kesärenkaat kokoa 195/65-15.Renkaat olivat jotenkin kovan tuntuiset ja lisäksi auton suuntavakavuus oli jotenkin huono.Huomasin eron vasta kun olin vaihtanut alle talvirenkaat,joilla ajo-ominaisuudet olivat selvästi paremmat.Mistä pitäisi lähteä etsimään ratkaisua ongelmaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kesärenkaiden toki pitääkin olla kovemman tuntuiset kuin talvirenkaiden. Toinen oleellinen ero kesä- ja talvikumien välillä on, että kesärenkaat toimivat pienemmillä sortokulmilla, eli kaarreajossa renkaan kulkusuunnan ja vanteen suunnan välillä on pienempi ero. Ne siis reagoivat terävämmin ohjaukseen.

Tämä voisi liittyä ongelmaan siten, että jos auton pyöräkulmat eivät ole aivan kohdallaan, talvirenkaat antavat tuon virheen paremmin anteeksi, mutta kesärenkailla tuo virhe tuntuu ajettavuudessa. Jos esimerkiksi aurausta on liikaa, autosta tulee helposti horjakka ajettava. Ohjauskulmien tarkastaminen on sikälikin kannattava asia, että jos ne ovat pielessä, etenkin kevään ja alkukesän karkeilla teillä renkaat kuluvat todella nopeasti.

Julkaistu: 25.12.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.