Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 529

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,miten toimii kuluttajansuoja,jos autonrenkaat menevät pilalle huoltoaseman virheellisesti näyttävän rengaspainemittarin takia? Eräänkin kerran ajoin 600 kilometriä 25% liian matalilla paineilla ja sen kyllä huomasi. Kolmen eri huoltsikan mittareiden “lukemahaitari” oli 1,5 kiloa. Nykyään luotan vain rengasliikkeiden mittareihin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lienee näyttökysymys, ja siis hankala saada huoltoasemaa vastuuseen. Miten pystyt osoittamaan, että olet laittanut mittarin mukaan oikeat paineeet? Miten pystyt osoittamaan, että ylipäänsä olet tarkistanut paineet ko. asemalla?

Renkaat eivät kovin helposti mene pilalle väärien paineiden takia, vaarallisen pieni paine pitää kyllä nähdä jo silmällä. Liian suurta painetta taas renkaaseen ei saa.

Monet lähteet levittävät edelleen vanhaa ja väärää tietoa siitä, että jos rengaspaineet ovat liian pienet, renkaat kuluvat reunoilta, jos liian suuret, ne kuluvat keskeltä. Tämä ei päde teräsvyörenkaisiin. Liian pieni paine hiertää renkaiden kyljet huonoon kuntoon ja lisää vaurioitumisvaaraa terävään kuoppaan ajettaessa. Liian suuri paine tekee lähinnä vain ajon epämukavaksi.

Julkaistu: 25.4.2002