Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5281

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mitä tarkoittaa kokonaisvälityssuhde? Esim 5-vaihteella 3,947.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kokonaisvälityssuhde tarkoittaa sitä moottorin kierrosten määrää, mikä vastaa vetävien pyörien yhtä kierrosta. Nopeuden laskeminen tapahtuu yleensä kahdessa vaiheessa. Ensiksi vaihteistossa, jossa välityssuhde riippuu käytettävästä vaihteesta. Etenpäin vievien vaihteiden välityssuhde on yleensä välillä 4:1—0,6:1, eli suurimmilla vaihteilla vaihteisto nostaa pyörimisnopeutta.

Toisessa vaiheessa nopeutta lasketaan vetopyörästössä, jonka välityssuhde yleensä on suuruusluokkaa 3,5:1. Kokonaisvälitys ilmoittaa vain näiden välityssuhteiden yhteisvaikutuksen.

Asiaan vaikuttaa vielä rengaskoko. Mitä suuremmat pyörät, sitä “harvemmalta” eli pienemmältä kokonaisvälitys tuntuu. Yksi kierros esimerkiksi rengaskoolla 195/65R15 vie autoa eteenpäin 1924 mm, mikäli rengas on täsmälleen normissa määritellyn kokoinen.

Eräs käytännön suure on teoreettinen nopeus jollakin vaihteella käyntinopeudella 1000 r/min. Tämä on bensakoneilla nykyisin yleensä luokkaa 30-40 km/h. Tuolla mainitulla kokonaisvälityksellä ja em. rengaskoolla teoreettinen nopeus on 29,2 km/h.

Julkaistu: 10.11.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.