Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5257

Tapio Ketonen

Kysymys:

Vaihdoin äskettäin auton, talvirenkaiksi sovittiin Nokian nastarenkaat. Nyt kävin hakemassa ko. renkaat Kantolan rengasliikkeestä. Renkaat olivat Nokian, mutta malli oli minulle uusi ja outo Nokian Nordman +.

Liikkeessä kertoivat, että rengas on sama kuin Hakkapeliitta 2, nimi kuulemma vain muuttunut ja rengas on tehty kotimaassa. Nyt kysyisinkin onko teillä tietoa tarkemmin renkaasta ja sen laadusta Nokian uusimpiin malleihin verrattuna.

Näytä vastaus

Vastaus:

Nordman oli minullekin uusi rengasmalli, mutta onneksi Google löysi asialle selityksen. Lainaan tähän Nokian Renkaat Oyj:n toista osavuosikatsausta vuodelta 2002:

Amtel Holding Company (Venäjä) ja Nokian Renkaat Oyj (Suomi) allekirjoittivat aiesopimuksen, jonka mukaisesti yhtiöt perustavat 50/50 omistuspohjaan perustuvan yhteisyrityksen valmistamaan, markkinoimaan ja myymään premium-renkaita Venäjällä ja ns. IVY-maissa.

Aiesopimus on viimeisin vaihe Nokian Renkaiden ja Amtel Holding Companyn välillä tavoitteena yhtiöitten strateginen yhteistyö.

Yhteisyrityksen perustamissopimuksen on määrä valmistua syksyn 2002 aikana. Osapuolet ovat jo aiemmin sopineet Nordman-merkkisten renkaiden sopimusvalmistuksesta Amtelin tehtailla Venäjällä syksystä 2002 alkaen.

Yhteisyrityksen nimeksi tullee Amtel-Nokian Trading ja se valmistaa Nokian

ja Nordman-merkkisiä renkaita Venäjällä ja IVY-maissa. Tuotantokapasiteetti on 3 miljoonaa rengasta vuodessa. Ensimmäiset Nokian-merkkiset renkaat valmistetaan Venäjällä vuonna 2004. Täyteen kapasiteettiin arvioidaan päästävän vuonna 2007. Uuden tuotantolaitoksen kokonaisinvestoinnit ovat USD 110 miljoonaa, josta ensimmäisen vuoden eli vuoden 2003 osuudeksi tulee USD 38 miljoonaa omavaraisuusasteen ollessa 30-40%.

Rengasliikkeen väitteet kotimaassa valmistamisesta olivat siis valetta tai ainakin tietämättömyyttä. Valmistusmaa lienee merkitty myös renkaisiin. Nokian halvimmat kesärenkaatkin tehdään Venäjällä, ja niissäkin lukee kyljessä Made in Russia.

Nordman 1 ja Nordman 2 löytyvät myös Kanadan hyväksyttyjen talvirenkaiden listalta, joten vientiä tehdään muuallekin kuin Suomeen ja IVY-maihin.

Hakkapeliitta 2 eli siis Nordman + on edelleen hyvä rengas. Toki uusin rengas on yleensä ainakin hivenen parempi, mutta käytännön eroja on aika vaikea saada esiin muuten kuin rengastesteissä käytetyillä tarkoilla menetelmillä.

Julkaistu: 25.10.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.