Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5254

Kysy autoista - kysymys 5254

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tarvitsisin Seat Toledoon (merkki 4D Toledo 1.6-1L/247) uudet etujarrupalat. Vuosimalli on -98 ja moottori 1,6 litraa, teho 74 kW. Pyörät käsittääkseni jäähdytetyt (eli sen metalliosan ulkokehällä reunat/aukot). Minkä merkkinen malli sopii ja mistä saisi halvimmalla? Voiko maallikko vaihtaa jarrupalat itse, miten?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ihan ystävällisesti, ilman mitään ilkeilyä: Älä ryhdy vaihtamaan itse. Kysymyksesi paljastaa, että asia on sinulle täysin vieras. Jarrut ovat niin keskeinen osa auton turvallisuutta, että niiden kanssa ei kannata ottaa turhia riskejä. Käytä korjaamoa, siellä on tarvittavat työkalutkin valmiina.

Vaikka jarrupalojen vaihto onkin varsin yksinkertainen toimenpide, siinäkin voi tehdä virheitä, jotka voivat oleellisesti vaikuttaa jarrujen toimintaan. Maallikkokin voi vaihtaa palat, mutta ainakin ensimmäisellä kerralla mukana pitää olla joku sellainen kaveri, joka todellakin osaa tehdä itse tuon työn ja pystyy antamaan neuvoja. Muuten lopputulos voi olla vaarallinen.

Jarrupaloja saa merkki- tai tarvikeliikkeistä, ja hinnoissakin on eroja. Tarvikepalojen mukana ei aina tule kaikkia oleellisia osia kuten kitinäpeltejä tai lukitussokkia, mikä osin selittää halvemman hinnan.

Julkaistu: 28.10.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.