Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5238

Kysymys:

Ostimme joitain vuosia sitten verovapaan kevyen kuorma-auton saksasta yrityksellemme.

Millainen verotuskäytäntö (alv.) on nyt kun auto olisi tarkoitus myydä eteenpäin?Auto on ollut meillä nelisen vuotta.

Näytä vastaus

Vastaus:

En tunne arvonlisäverotusta riittävästi, joten asiasta kannattaa kysyä verottajalta. Myös yrityksenne tilitoimisto osaa varmasti antaa oikean vastauksen. Mutta minun ymmärtääkseni sillä ei ole väliä, mistä auto on ostettu, Suomesta vai Saksasta.

Jos homma on mennyt lain mukaisesti, niin olette ostaneet auton Saksasta ilman sikäläistä alvia (16 %) ilmoittamalla yrityksenne alv-numeron myyjälle. Sitten olette maahantuonnin jälkeen maksaneet Suomeen autosta arvonlisäveron (22 %) ja saman tien vähentäneet sen, koska auton hankinta on ollut yritykselle alv-vähennyskelpoinen menoerä.

Kun nyt myytte auton, niin teidän pitää maksaa myyntihinnasta arvonlisävero (22 %) aivan kuten jos myisitte jotakin muuta omaisuutta tai tuotetta. Eli hinnoittelu tapahtuu normaalisti, verottomaan hintaan lisätään tuo 22 %. Jos ostaja on yrittäjä, hän saa taas puolestaan vähentää maksetun arvonlisäveron. Juuri siksi ostokuittiin pitää merkitä myös hintaan sisältyvän arvonlisäveron suuruus.

Arvonlisäveron ajatushan on, että yrittäjä maksaa veroa vain siitä arvon lisääntymisestä, joka tavaralle on tullut yrittäjän hallussa ollessa. Ellette ole todella taitavia myyjiä, niin uskoisin, että kuorma-autoa myytäessä siitä saatava hinta on hankintahintaa pienempi. Periaatteessa siis teillä on ollut tuo myyntihinnan alv:n suuruinen summa valtion rahaa käytössänne nämä vuodet.

Julkaistu: 12.10.2006