Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5234

Tapio Ketonen

Kysymys:

J. Suhonen ihmetteli Toyota Corollan suurta kulutusta. Minulla oli viime keväänä lainassa noin 1400 km ajettu farkku-Corolla 1,6 litran koneella, kun oma auto oli poissa pelistä. Ihmettelin myös Corollan suurta kulutusta, koska kulutus oli pitkälti yli 8 litraa/100 km ajotietokoneen mukaan (perstuntumalta lukema piti paikkaansa) ja kyseessä oli suurimmaksi osaksi maantieajoa ja autossa oli kesärenkaat.

Ajotyylini on kutakuinkin rauhallinen ja tasainen joten ajotyylikään ei selitä mielestäni kovaa kulutusta, etenkin kun muistaa että 80-luvun isolla bensa-Volvolla pääsee helposti alle 10 lirtaa/ 100 km (on kokeiltu). Auto oli vuokra-auto, joten luulisi että noilla kilometreillä se olisi jo vähän “ajaantunut”. Lisäksi jäi vähän ihmetyttämään “paatuneena diesel-kuskina” Corollan huipputehon ilmoitus – 81 kW / 6000 rpm ja punaiset kierrokset alkoivat jo sitten 6200 rpm:ssä, joten eipä noilla huipputeho kilowateilla ole mitään tekemistä todellisen elämän kanssa. Lisäksi max. vääntö oli muistaakseni tosi korkealla pyör.nopeudella (3500-3700 rpm) ja käytännön suorituskyky oli mielestäni vähän heikohko ja autoa teki mieli “kengittää” jotta sen saisi liikkeelle.

Tästähän tietysti seuraa hieman kohonnut polttoaineen kulutus, mutta kiihdytys on loppujenlopuksi tosi lyhytaikainen tapahtuma ja se ei ehdi aiheutamaan tosi korkeaa kulutusta. (Voin muistaa nuo teho- ja pyör.nop. luvut vähän väärin, mutta oikealla hehtaarilla pitäisi olla).

Näytä vastaus

Vastaus:

Kierrosten reipas käyttö on varmimpia tapoja saada bensaa palamaan. Corolla kyllä vetää isollakin vaihteella, mutta kuten totesit, potkua ei oikein löydy. Mutta ehkä jollakulla muullakin on kokemuksia nykykoppaisen 1,6-litraisen Corollan kulutuksesta. Meneekö alle kahdeksan litran vaiko ei?

Julkaistu: 8.10.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.