Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5215

Kysy autoista - kysymys 5215

Tapio Ketonen

Kysymys:

ostin 230tkm ajetun 1997 vuosimallin vw golffin autoliikkeestä, nyt on muutamia pikkuvikoja löytynyt.. mm.vilkku ei palauta (huomattu koeajossa ja sillon korjattu mut hajos viikossa) toinen taustapeilin säätö ei toimi, takajarrut loppu ja vinkuu oudosti, ja muutenkin poljin painuu melkein pohjaan (jarrutehostin sökö?) muutama ruostekohta maalattu ruosteen päälle ja ruoste tulee läpi!! mikä on auto liikkeen takuu? onko oikeus kaupan purkuun? annoin 1000€ auton vaihdossa joka on jo myyty.

Näytä vastaus

Vastaus:

Korjattu ja uudelleen hajonnut vilkku on selvä tapaus, se pitää myyjän laittaa kuntoon. Muiden osalta tilanne on huonompi.

Kuluttajansuojalaki edellyttää, että ostaja tutkii kaupan kohteen huolellisesti ennen kaupantekoa. Jos kaupanteon jälkeen ilmaantuu vikoja, joita ei huolellisella tutkimisella olisi tavallinen ihminen voinut havaita, silloin myyjä vastaa niistä. Näitä kutsutaan piileviksi vioiksi.

Suurimmaksi osaksi nuo luettelemasi viat ovat sellaisia, että huolellisella tutkimisella ne olisivat paljastuneet. Niinpä niiden osalta tilanne on se, että myyjän ei tarvitse ottaa niistä vastuuta. Myyjä voi olettaa, että olet havainnut ja hyväksynyt ne, ja tässä myyjällä on laki takanaan.

Kaupan purkamiselle ei siis liene perusteita, ellei autosta löydy jotakin piilovikaa. Silloinkin purkaminen tulee kysymykseen vasta, ellei myyjä voi tai halua korjata ko. vikaa. Korjaaminen on ensisijainen tapa hoitaa asia.

Vaihtokaupassa on kaksi erillistä kauppatapahtumaa. Olet myynyt vanhan autosi ja ostanut toisen. Jos kauppa puretaan, purku koskee vain sitä ostamista. Mutta kaupan purkaminen tulee vain harvoin kyseeseen, ja lisäksi se on yleensä epäedullista ostajalle. Ajetuista kilometreistä on maksettava korvausta, ja ne tuppaavat olemaan kallita kilometrejä.

Jos et ole tyytyväinen ostamaasi autoon, siisteimmin homma hoituu, jos myyjän varastoista löytyy toinen, paremmin miellyttävä auto. Vaihtaminen tähän saattaa olla ratkaisu, joka tyydyttää sekä ostajaa että myyjää. Rahaa siinä yleensä tosin kuluu hieman lisää.

Kaupanteossa tehdään sopimus, ja siihen pitää suhtautua vakavasti. Pääsääntö on, että kun sopimus on tehty, sitä myös noudatetaan. Sopimuksen purkaminen on aina monimutkainen asia, ja purkamista haluava joutuu yleensä maksamaan asiasta korvauksia, jotka voivat olla tuntuviakin. Niinpä käytetty auto kannattaa ja pitää tutkia huolellisesti ennen kuin kirjoittaa nimensä paperiin.

Jos oma osaaminen ei riitä, on aiheellista käyttää asiantuntijaa apuna. Hyvä keino on viedä auto katsastusasemalle kuntotarkastukseen. A-katsastuksen Autotohtori-palvelu on erityisesti tarkoitettu tähän, mutta muillakin katsastusasemilla on saatavana vastaavia palveluita. Katsastusmiehet ovat parhaita autojen kunnon tarkastajia, tekeväthän he sitä työkseen.

Julkaistu: 29.9.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.