Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 521

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, mitkä ovat Skoda Felicialle tyypillisiä vikoja. Omat kokemukseni autosta ja sen laadusta ovat olleet positiivisia, vaikka pientä sanomistakin on olllut. Alkuperäiset vetoakselin suojakumit tuntuvat olevat kulutustavaraa, WW-jarrujen palat saa huonosti asentamalla laahaamaan ja kulumaan ennen aikojaan. Vanhoissa Favoriteissa oli ilmeisestikin ongelmia ovien lukkojen kanssa, muoviosat tuppasivat murtuilemaan. Autossa on käytetty uudeksi autoksi vähän galvanoituja osia, mitenhän kori tulee kestämään ruostetta (VW:n ruosteenesto?)? Muuten viisi vuotta ja 70 000 km on mennyt huoletta. T:Matti

Näytä vastaus

Vastaus:

Vanha Favorit ja Felicia olivat kaksi aivan eri autoa, vaikka peruslinjat ja rakenteet olivatkin saman näköiset. Favorit jouduttiin valmistamaan Neuvostoliiton johtaman poliittisen järjestelmän asettamien tiukkojen rajoitusten ehdoilla. Järjestelmä käytännössä esti nykyaikaisen valmistus ja materiaalitekniikan käytön siviilitarkoituksiin.

Kun valta vaihtui, Skodakin sai käyttöönsä nykyaikaiset materiaalit ja tekniikan. Esimerkiksi moottori suunniteltiin aivan uudelleen, vaikka se säilyikin samanlaisena niin mitoiltaan kuin ulkonäöltään. Esimerkiksi venttiilit alkoivat kestää. Ensimmäisten Favoritien aivan kuten saman kauden takamoottorimallien ovilukkojen tankoihin asennettiin Suomessa uudet täällä tehdyt muoviset lukituskappaleet, alkuperäiset tsekkiläiset muoviosat eivät kestäneet yhtään mitään.

Emme ole tutustuneet tarkemmin Felician ruosteenestoon, mutta Volkswagenin menetlmät ovat hyvin toimivia, joten ruoste tuskin lopettaa auton käyttöä. Ruotsalaisen Vi bilägare -lehden ruosterekisteri antaa autolle hyvän arvosanan eli 4, saman kuin vanhemmille Volkswageneille.

Julkaistu: 28.4.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.