Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5204

Tapio Ketonen

Kysymys:

Jos ostaa auton yrityksen nimiin miten hinta, verotus tms poikkeaa ykstyishenkilönä tehdystä ostoksesta? Itse olen perustamassa yritystä, voisinko ostaa auton yritykseni nimiin ja olisiko siitä jotain etua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos yritys tarvitsee autoa, silloin se kannattaa ostaa yritykselle. Käytännössä kysymykseen tulee yleensä pakettiauto. Yrityskäyttöön hankitusta pakettiautosta yritys voi vähentää hankittaessa maksettavan arvonlisäveron, ja kaikki käyttökulutkin ovat vähennyskelpoisia. Näin on kuitenkin vain sillä ehdolla, että autoa käytetään pelkästään työkäyttöön, ei yksityisajoon.

Arvonlisäveron osalta kannattaa tutustua Verohallinnon ( www.vero.fi)sivuilta löytyvään Arvonlisäverovelvollisen oppaaseen, josta löytyy hyvää tietoa myös autokulujen alv-vähennyskelpoisuudesta.

Henkilöauton osalta kannattaa huomata, että jos auto hankitaan yrityksen nimiin, niin sen kulut eivät ole alv-vähennyskelpoisia, jos autoa käytetään vähänkin yksityisajoon (katso em. oppaan sivu 33). Jos tuosta käryää, sekä hankintahinnasta että auton kuluista palautetun alvin joutuu maksamaan korkoineen heti pois. Temppuilu ei siis kannata.

Jos taas ostat henkilöauton yrityksen nimiin ja käytät sitä itse, joudut maksamaan autoedusta veroa. On sitten jo pitemmälle menevää verosuunnittelua, kannattaako tehdä näin vai ostaa se auto itselle. Aloittavan yrityksen ensimmäisiin hankintoihin ei mielestäni kuulu työsuhdeauto. Näin toimivat firmat ovat yleensä olleet hyvin lyhytikäisiä.

Julkaistu: 23.9.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.