Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 52

Kysy autoista - kysymys 52

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tarkoitus on ostaa Citroen Berlingoon uudet kesärenkaat. Auto on 1.8 litraisella bensakoneella varustettu ja henkilöautoksi rekisteröity. Rengasliikkeessä väittivät että tähän automalliin pitäisi hankkia vahvistetut renkaat(6 kudosta). Minkähän takia näin? Autohan ei itsessään ole mitenkään erityisen raskas ja sallitut kuormatkaan eivät tavallisista poikkea ja kyseessä on kuitenkin 5 hengen henkilöauto. Tuleeko katsastuksessa ongelmia jos ei tälläisiä vahvistettuja renkaita ole. Rekisteriotteessa ei ole mitään mainintaa siitä, ainoastaan rengaskoko 175/65R14.

Näytä vastaus

Vastaus:

Rengasnormien mukaan tuolla rengaskoolla pyörän kuormitus saa olla enintään 425 kg. Katsopa rekisteriotteen kohdasta Akselimassat, mitä siihen on merkitty. Siinä olevat luvut ilmoittavat auton suurimmat sallitut akselimassat. Jos jompikumpi luku on suurempi kuin 850 kg, silloin pitää valita vahvistetut (Reinforced) renkaat. Niiden pyöräkohtainen kuormitusraja on 530 kg, eli akselimassa saa olla enintään 1060 kg.

Julkaistu: 13.10.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.