Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5194

Kysy autoista - kysymys 5194

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen aikeissa ostaa käytetyn vanhemman pakettiauton, noin -90. Olen kovin kysellyt ihmisiltä merkistä joka veisi minua mahdollisimman pitkään asiallisin huolloin.. Ovatko toyota hiace ja MB (esim 508)kilometrikestävyydellään joidenkin “tilastojen” kärkiautoja?

Mistä voisi löytää eri autojen rekisteritilastoja? Minä en pääse perille Millä tuon maagisen miljoona kilometriä ajaisi!! Onko “yleisesti” tiedossa yhtään miljoona kilometriä kestävää merkkiä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Miljoona kilometriä on mittava saavutus, johon ei päästä ilman hyvää ja huolellista huoltoa. Jos olet ostamassa ajokortti-ikäistä autoa, merkki ei ole ensisijainen tekijä vaan se, miten ko. autoa on niiden kuluneiden 16 vuoden aikana käytetty ja huollettu.

Ongelma ei yleensä ole moottorin vaan lähinnä korin kestävyys. Tavara-autojen korit tuppaavat saamaan kaikenlaisia kolhuja, eikä vaurioita korjata asiallisesti, joten ruoste iskee. Myös voimansiirto saa usein osakseen rajua käyttöä.

Vanhan auton kunto pitää siis tutkia huolella ennen kaupantekoa. Vähän ounastelen, ettet ole itse asiantuntija, joten suosittelen hankkimaan avuksesi pakettiautot hyvin tuntevan kaverin. Siltikin noin vanhan auton osto on sellaista onnenkauppaa, ettei siinä aina asiantuntijakaan onnistu.

Hiace on hyvä ja vankka auto, jonka kori tuppaa vanhemmiten ruostumaan herkästi. Moottori ja voimansiirto yleensä kestävät kohtalaisen hyvin. Auto on helppo korjata, ja varaosia saa paitsi uutena myös purkamoista käytettynä.

Mercedes-Benz 508 ei ole pakettiauto, sen kokonaismassa menee yli 3,5 tonnin, joten kyseessä on kuorma-auto. Kokoluokka on aivan erilainen. MB 207 tai 307 löytyvät pakettiautoinakin. Näissä Mersuissakin tekniikka kestää, kunhan huollosta huolehditaan.

Rekisteröintitilastoja julkaistaan joka puolella, mutta mitä hyötyä niistä on vanhaa ostavalle?

Jos aiot ajaa miljoona kilometriä, niin se ei tule onnistumaan vanhalla romulla, jollaisia 16-vuotiaat autot ovat. Osta uusi auto, aja sillä vähntään 150-200 000 km vuodessa, säilytä lämpimässä ja kuivassa tallissa, huolla hyvin eli vaihda moottorin ja voimansiirron öljyt huolto-ohjeissa neuvottua tiuhempaan tahtiin, pese ja vahaa auto säännöllisesti ja korjaa heti siihen käytössä tulleet kolhut, niin miljoona kilometriä täyttyy käytännössä millä automerkillä tahansa.

Julkaistu: 8.9.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.