Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5189

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ketosen kommentti: “Nuo puistokemistien seokset eivät ole mistään kotoisin. Kunnes joku pitävästi toisin todistaa, olen ehdottomasti sitä mieltä, että öljy ei kuulu auton alustaan. Se ei siellä pysy. Se uskomus öljyn suojauskykyyn on omituinen juttu, tarina elää, vaikka siinä ei olekaan mitään perää.”

Omasta kokemuksesta voin kertoa että öljyllä on hyvä ohentaa liian jäykkää siveltävää pohjamassaa. Tulos on hyvä kun mahdollinen ruosteen poiston jälkeen jäänyt “hilse” imaisee itseensä öljyä ja ruostuminen loppuu sekä riittävä kerros varsinaista massaa suojaa uuden alkamiselta, siis haitallisten aineiden pääsyltä.

Tietenkin seoksen pitää olla sopiva siveltävyyden ja suojauksen kannalta. Kyllähän öljykin on riittävä suoja ruostetta vastaan jos saa sen pysymään paikallaan, mutta onnistuu tosiaan vain astiassa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän massa öljyllä ohenee, mutta kestää aika kauan, ennen kuin se sitten taas kovettuu. Esimerkiksi mineraalitärpätti ohentaa tehokkaasti ja haihtuu aika pian. On nimittäin tärkeää aineen pysymisen kannalta, että se kovettuu mahdollisimman pian. Muuten esimerkiksi roiskuva vesi vie suoja-aineen pois.

Tuon “hilseen” kyllästäminen suojaavalla ja riittävän tunkeutuvalla aineella on tärkeää, kuten totesit. Mielestäni se toteutuu parhaimmin ruiskuttamalla erikseen hieman sitä ohennettua kotelosuojaa paksumman, kulutusta kestävän massakerroksen alle.

Julkaistu: 5.9.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.