Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5184

Tapio Ketonen

Kysymys:

Yksi sanoo että pohjamassan sekaan kannattaa lisätä öljyä, koska kotelosuoja/massa-yhdiste päästää kosteuden läpi. Toinen naurahtaa ja sanoo ettei moinen öljyseos pysy pohjassa kauaa.. Kuinka on? Miten kannattaa pohja suojata??

Näytä vastaus

Vastaus:

Nuo puistokemistien seokset eivät ole mistään kotoisin. Kunnes joku pitävästi toisin todistaa, olen ehdottomasti sitä mieltä, että öljy ei kuulu auton alustaan. Se ei siellä pysy. Se uskomus öljyn suojauskykyyn on omituinen juttu, tarina elää, vaikka siinä ei olekaan mitään perää.

Tai onhan se öljykin parempi kuin ei mitään, mutta jotenkin tuntuu tyhmältä käyttää väärää ainetta, kun oikeitakin olisi. Halvan hinnan eli ilmaisuuden takia jotkut ääliöt ruiskuttavat jäteöljyä autonsa pohjaan, vaikka paremman suojan saisi ostamalla halpakaupasta oikeaa ainetta kympillä tai parilla. Jos raha on noin vähissä, niin kyllä on surkeasti asiat.

Jos auton pohjan ulkopinta on jo ruosteessa, mielestäni paras keino suojata sitä eli edes hieman hidastaa ruostumista on ensinnäkin puhdistaa pinta liasta ja irtoruosteesta vaikkapa teräsharjalla. Sitten pintaan ruiskutetaan ohuelti kotelosuojaa, sitä voisi haluttaessa vaikka hieman ohentaakin. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää hyvin runsaasti ohennettua paksumpaa alustansuojaa. Kun kerros on kuivunut, pintaan ruiskutetaan paksumpaa alustasuoja-ainetta. Se kestää kulutusta.

Juju ohuen kotelosuojan ruiskutuksessa on se, että ohut aine tunkeutuu ruostekerrokseen. Sen avulla paksumpi aine sitoutuu paremmin kiinni. Jos ruiskutetaan vain kerros paksua ainetta, se jää varsin irtaimeksi kerrokseksi ruosteen pinnalle ja alkaa hilseillä pois.

Ruosteenestoaineiden erikoisominaisuuksiin kuuluu nimenomaan kyky muodostaa pitävä kalvo, joka estää paitsi kosteuden ennen kaikkea ilman pääsyn suojaamattomaan peltiin. Tässä nämä aineet ovat ylivertaisia voiteluöljyihin verrattuna. Öljy huuhtoutuu pois pohjasta, kun ensimmäisen kerran ajetaan kunnon sadekelillä.

Eli lähtökohta on, että ei laiteta kotelo- tai alustasuojaa moottoriin tai voimansiirtoon voiteluaineeksi, eikä voiteluainetta ruosteenestoksi peltipintoihin. Kuhunkin paikkaan sopivaa ainetta, se on perusperiaate. Sinappi on grillimakkaran kanssa hyvää, mutta kahvin mausteeksi se ei ainakaan minun mielestäni oikein sovi.

Julkaistu: 3.9.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.