Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5173

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin uuden Seat Ibiza FR 1,8T:n. Nyt ajettu alle 2 tkm. Autossa askarruttaa valtaisa polttoaineenkulutus, kaupungin ruuhka-ajossa 12,5 – 14,5 litraa sataselle eikä satasen alueella maantielläkään pääse millään alta 9 litran. Tankkaamassa saa olla alvariinsa, ajotapa ennakoiva ja talousajo-oppien mukainen (ripeä kiihdytys tavoitenopeuteen ja ennakoiva hidastaminen jne). Voiko tämä olla normaalia turboautolle tänä päivänä vai onko vika? Polttoaineena käytän 98E:tä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Liian suureen kulutukseen vai olla monta syytä. Yleensä vika on kuskissa, esimerkiksi liian pienten vaihteiden ja liian korkeiden kierrosten käyttö tai muuten väärät ajotavat. Tuo auto on toki luonnostaan aika janoinen, mutta eipä sitä ole säästöpossuksi tehtykään. Silti pitemmässä matka-ajossa pitäisi päästä yhdistetyn EU-kulutuksen lähelle. Se on tuolle autolle 7,9 l/100 km.

Voisithan käyttää autoa tarkastettavana huollossa, vaikka tuskin siellä mitään löytyy. Kulutus voi auton nöyrtyessä hieman laskea, mutta tuskin sekään kovin suurta muutosta tuo. Kokeile ajoa siten, että aina kun vain on mahdollista, ajat viitosella, Se vetää oikein hyvin jo noin 1200 kierroksesta alkaen. Pienet vaihteet ja kovat kierrokset puhaltavat bensaa läpi turhan paljon.

Julkaistu: 26.8.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.