Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5168

Kysy autoista - kysymys 5168

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kuinka paljon vaikutusta on auton vuosimallilla. Ostin käytetyn auton vm 06 hintaluokka 35.000 €. Osoittautui, että malli olikin 05. Tosin samassa yhteydessä löydettiin asiaan uusi näkökulma. Auto onkin vm 05/06 ja sain mielestäni pienen jälkihyvityksen. Asia tulee tietysti esille “joskus” kun ko. auto menee myyntiin tai vaihtoon ! Mikä olisi ollut oikea hyvitys summa esimerkki tapauksessa ? En haluaisi vielä tässä vaiheessa kertoa tarkempia yksityiskohtia kuten tunnettua merkittävää autoliikettä jne. Mikäli tätä asiaa voidaan käsitellä osittain ilman julkisuutta ja se kiinnostaa olen kyllä siihen valmis.

Näytä vastaus

Vastaus:

En oikein ymmärrä tuollaista, että “en halua kertoa autoni merkkiä tai mallia tms. oleellista asiaa, mutta kysyisin silti…”

Jos kerran et halua niitä kertoa, miksi kysytkään?

Auton “vuosimalli” on epämääräinen ja epäselvä käsite. Amerikkalaisissa autonäyttelyissä ja uusien autojen esittelyissä esitellään jo näistä päivistä alkaen vuosimallin 2008 autoja. Euroopassa valmistajat vaihtavat useimmiten vuosimallia elokuun aikana olevien kesälomaseisokkien aikana, jolloin uutokset tuotantolinjoille voidaan toteuttaa helpoimmin. Kun autot tuodaan Suomeen, ne saattavat seistä aika pitkään varastoissa. Aika usein vuonna x myyty auto on valmistettu jo edellisenä vuonna.

Auton ikää määrittää täsmällisesti vain kaksi ajankohtaa. Ensimmäinen on valmistuspäivä, jonka selvittäminen ei yleensä onnistu muuten kuin maahantuojan avulla. Toinen ja yleisimmin käytetty on ensimmäinen käyttöönottopäivä. Se ratkaisee monia asioita, koska esimerkisi useimmat muutokset teknisissä vaatimuksissa koskevat autoja, jotka on otettu käyttöön tietyn päivän jälkeen.

Käytetyn auton kohdalla ei käyttöönottoajasta pitäisi olla epäselvyyttä, sillä sehän on merkitty rekisteröintitodistukseen! Jos sitä paperia ei pääse näkemään, niin silloin ei pkaupantekoa pidä jatkaa enää hetkeäkään. Käytetty ostetaan periaatteessa sellaisena kuin se on. Ostajan pitää tarkastaa auto huolella, ja paperien lukeminen kuuluu ehdottomasti tähän. Virheestä on kysymys vain silloin, jos autossa on piilevä vika, jota ei voi tavanomaisella tarkastelulla havaita.

En siis ymmärrä, miksi myyjän pitäisi maksaa jotakin hyvitystä.

Julkaistu: 23.8.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.