Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5166

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autossani (MB C180 komp)ilmeni kevättalvella lievää, mutta hengitysteitä pahasti ärsyttävää hajua. Veholla eivät hajua tunteneet (huoltomies oli juurii käynyt tupakalla) ja ehdottivat raitisilmasuodattimen vaihtoa, mikä auttoikin hetkeksi. Kysäisin asiaa yhdeltä pikahuoltamolta joka ehdotti ja teki ilmastointilaitteen “käsittelyn”. Tämä auttoi noin pariksi kuukaudeksi. Missähän vika?

Näytä vastaus

Vastaus:

Raitisilmasuodatin on tietenkin eräs paha hajupesäke, mutta myös ilmastointi aiheuttaa haju- ja jopa homehaittoja. Kun ulkoilmaa jäähdytetään, ilmastoinnin höyrystimen eli jäähdyttävän elementin pintaan tiivistyy ilmasta kosteutta. Kosteus muodostaa tuuletuskanaviin kaiken maailman pöpöille ihanteelliset kasvu- ja lisääntymisolosuhteet. Kun sinne vielä kertyy pölyä, niin jopa kasvaa!

Pikahuoltamon käyttämä resepti on ainoa käytännössä toimiva, mutta jos kasvustot ovat päässeet rehottamaan kunnolla, yksi käsittely ei niitä kovin pitkäksi aikaa lannista. Käsittely pitää uusia muutaman kerran aika usein ja myöhemminkin säännöllisesti.

Eräs keino hajuhaittojen vähentämiseen on se, että kilometri tai pari ennen pysähtymistä kytkee ilmastoinnin eli jäähdytyksen pois. Tällöin lämmityslaitteesta läpi virtaava ilma ennättää kuivata paikat, eikä kasvustoille jää turhan edullisia kasvuoloja.

Julkaistu: 20.8.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.