Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5165

Tapio Ketonen

Kysymys:

Vieläkö autonvalmistuksessa hitsataan jokin kohta autossa käsin, vai joko kaikki hitsaukset suoritetaan roboteilla? Jos jokin kohta hitsataan käsin, niin minkä vuoksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Käsin hitsaaminen on joissakin tapauksissa edullisempi tapa kuin robotin käyttö. Kaikkea teollista toimintaa, myös autonvalmistusta, ohjaavat taloudelliset tekijät. Jokaisen robotin hankinnan yhteydessä lasketaan, kannattaako työ automatisoida, vai onko edullisempaa tehdä se käsityönä. Ratkaiseva tekijä ovat myös tuotantomäärät. Mitä suuremmista valmistusmääristä on kysymys, sitä helpommin työ siirretään roboteille. Pienillä tuotantomäärillä robottihitsauksen vaatimien automaattisten jigien valmistaminen ei kannata.

Käytännössä auton korin kokoonpanossa suuret kappaleet hitsataan kaikissa suursarjatuotantoautoissa yhteen roboteilla. Käsin hitsaamista käytetään useimmiten hankalissa paikoissa oleviin muutaman sentin saumoihin.

Julkaistu: 18.8.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.