Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5163

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen ihmetellyt ja Veholta kysynyt mistä johtuu (MB 200 T Komp) takaa oikealta kuuluva lopina. Veho ei tunnu asiaa tuntevan, ainakaan ilman avausta. Katsatuksessa iskarit OK. Ilmenee esim pienissä etätasaisuuksissa kuten kadun kaivonkansien kohdalla. En haluaisi antaa vapaita käsiä tasonsäätöjärjestelman vaihtoon, jonka oletan olevan kallis operaatio.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ilmeisesti siellä on jotakin väljää. Arvelisin, että ensiksi kannattaa tutkia kallistuksenvakaimen välivarsien eli ns. koiranluiden kunto. Ne ovat juuri tuollaisten äänien yleisimpiä aiheuttajia. Välivarret eivät ääntele tasaisissa joustoissa, koska vakaimeen ei kohdistu rasituksia, mutta jos joustoliike on toispuoleinen, kuormitus välivarressa vaihtuu vedosta puristukseksi tai päinvastoin, jolloin nivelessä oleva väljyys saa aikaan kolahduksen.

Toinen aiheuttaja voisi olla iskari. Sen kiinnitykset olisi ensiksi syytä tarkistaa, pienikin välys niissä saa aikaan kolauksen, mutta se kuuluu myös isommissa heitoissa. Iskarin sisältäkin voi kuulua kolauksia, jos se on kunnolla rikki. Tasonsäädöllä varustetussa autossa iskarin uusiminen voi olla aika kallis toimenpide.

Minkähänlainen tyyppi siellä huollossa on noin vain lonkalta laukonut noita höpinöitä tasonsäätöjärjestelmän vaihdosta? Ei tuollaisia järjestelmiä kannata ryhtyä vaihtamaan ennen kuin on selvitetty, että niissä tosiaan on vikaa. Eri juttu sitten, jos kyseessä on hyvin yleinen tyyppivika. Voihan Mersussa toki näinkin olla.

Julkaistu: 16.8.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.