Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5158

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autossani sanotaan olevan “puoliautomaattinen” ilmastointi. Miten se eroaa manuaalisesta ja automaattisesta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Oikeastaan Volkswagenin tekniikkasivuilla on tuo asia selvitetty seikkaperäisesti, joten klikkaapa tuota linkkiä.

Puoliautomaattinen ilmastointi säätää lämpötilan haluttuun astelukuun, mutta kuski saa huolehtia ilman suuntauksesta. Manuaali-ilmastoinnissa kuljettajan on säädettävä lämpötilaa käsin eli kääntämällä enemmän tai vähemmän lämpöä päälle. Täysautomaatti taas hoitaa paitsi lämpötilan myös ilman suuntauksen säädön siten kuin se kuvittelee olevan parasta, eli käytännössä yleensä päin hittoa.

Henkilökohtaisesti pidän manuaalista ilmastointia riittävänä ja jopa parhaana, puoliautomaattikin on ok, mutta täysautomaatti on usein raivostuttava. Se soveltuu parhaiten keski- ja eteläeurooppalaisille, joilla ei ole auton lämmitysjärjestelmän käytöstä minkäänlaista aavistustakaan. Vai onko joku nähnyt esimerkiksi pariisilaisen taksikuskin, joka osaisi käyttää autonsa tuuletusjärjestelmää sadekelillä siten, että kaikki ikkunat eivät olisi umpisumussa?

Julkaistu: 14.8.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.