Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5154

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mikä on hyundai sonata 04 vanhakoppaisen mallin TCSLUISTONESTO. Onko sama kuin vetoluiston esto, jarruttaako tarvittaessa moottorilla, onko sukua ESP:lle. Eli parantaako kyseinen malli esim.talvella kaarrejarrutuksessa tai äkkinäisessä väistössä turvallisuutta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyseessä on mielestäni vetoluiston- eli sutimisenestosta. Se on tietenkin tavallaan sukua ESP:lle, koska jarruja käytetään ajon aikana yksittäisten pyörien jarruttamiseen. Vetoluistonesto toimii ainoastaan, jos toinen tai molemmat vetävistä pyöristä alkaa pyöriä selvästi nopeammin kuin vapaasti pyörivät pyörät. En tunne Hyundain tekniikkaa, mutta yleensä nämä toimivat siten, että ensiksi vähennetään kaasua, ja jos se ei auta, sutivaa pyörää jarrutetaan.

ESP tarvitsee enemmän ohjauselektroniikkaa. Siinä on yleensä mukana myös tuo vetoluistonesto, mutta lisäksi kierähdysanturi ja ohjauksen kääntökulman tunnistin antavat ohjausjärjestelmälle tiedon siitä, onko auto vaarassa pyörähtää. Tämän tiedon perusteella sitten ohjataan jarrujärjestelmää jarruttamaan jotakin yksittäistä pyörää tilanteeseen sopivalla tavalla.

Julkaistu: 13.8.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.