Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5139

Tapio Ketonen

Kysymys:

Misubishi Carisma vm. 2000 ilmastointi ei toimi. Ensin luulin, että kylmäaine olisi vuotanut pikkuhiljaa pois ja ongelma johtuisi siitä. Auto sitten huoltoon ja siellä todettiin, ettei ole aineita karannut eikä vuotoa ole. Aivan turha toimenpide, mutta näin kuulemma asia joudutaan ensin toteamaan.

Huollossa sanottiin, että ongelmana on jokin magneettijuttu ja he eivät sitä osaa korjata. Ilmastointi ei siis alkanut toimimaan. Samaan aikaan kiinnitin huomion uudenlaiseen ääneen moottoritilasta ja jälleen auto huoltoasemalle. Pikaisen tutkimisen jälkeen sain vastauksen, että mooottorista se ei kuule, mikään hihna ei ole löysällä eikä muutakaan. Saattaa kuulemma liittyä ilmastointiin ja olla siten kallis lysti.

Siis mikä ilmastoinnissa vikana ? Joku ehdotti, että hiilet pitäisi vaihtaa, mihin muka ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hiilet kannattaa vaihtaa vaikkapa halkoihin, ainakin jos talon lämmityksestä on kysymys. Kotimaisuus on poikaa!

Lähtökohta on se, että jos ilmastointihuolto ei saa selville, miksi jäähdytys ei toimi, silloin ei firmalla ole homma hanskassa. On vain ostettu huoltolaite, jolla imetään mehut ulos ja työnnetään takaisiin sisää, jotta voidaan rahastaa miltei tyhjästä. Oikea ilmastointikorjaamo kyllä saa vehkeet pelaamaan. Suosittelen etsimään jostakin sellaisen, niin homma tulee kuntoon.

Mikä “magneeettijuttu” siellä sitten onkin, niin kyllähän se kuntoon tulee viimeistään osia uusimalla. Erikoista ääntä pitävä voisi olla vaikka kompressorin magneettitoiminen kytkin. Ilmastointikompressorin hihnapyörä kun pyöri jatkuvasti, mutta kompressori pyöri vain silloin, kun magneettikytkin kytkee sen mukaan pyörimään.

Pahimmillaan se korjaus voi todellakin olla kallis, sillä jos kompressori joudutaan uusimaan, silloin rahaa menee aika lailla. Mutta vie se auto jollekin osaavalle ilmastointikorjaamolle tutkittavaksi, niin siellä asiaan tulee selvyys.

Julkaistu: 26.7.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.