Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5136

Kysy autoista - kysymys 5136

Tapio Ketonen

Kysymys:

Asun Ruotsin rajan tuntumassa ja olen huomannut siellä lisääntyneen biobensan myynnin joka on selvästi normaalia bensaa halvempaa.

Lehdessä olikin siitä juttu ja siinä sanottiin että biobensaa voi tankata normaaliin autoon huoletta mikäli bensa on 5 prosenttista. pitääkö tämä paikkansa että uskaltaisin tankata autooni biobensaa?

autoni on nissan primera 1.6 si.

Näytä vastaus

Vastaus:

Biobensa on brasilialaisen sademetsän haaskaamisesta tuotetun alkoholin ja bensiinin seoksesta turhan hienon oloinen nimi. Pumpun kyljessä on merkintä E85, joten käytän sitä.

Teknisessä mielessä voisit tankata ongelmitta bensan sekaan ruotsalaisten E85:ttä siten, että tuota ihmeainetta olisi säiliössä noin 6 %, jolloin alkoholipitoisuus olisi 5 %. Tämä seos on bensiininormien mukaista. Suurempi alkoholiosuus saattaa käydä polttonestejärjestelmän letkujen ja kumitiivisteiden päälle.

Lain ja ennen kaikkea verotuksen kannalta asia on hankalampi. Muistelen, että Ruotsissakin E85:n käyttö on kiellettyä niissä autoissa, joihin sitä ei ole tarkoitettu. Meillä E85:n käytössä tilanne on periiaatteessa sama kuin jos ajettaisiin dieselautoa löpöllä. Eli pitäisi maksaa polttoainemaksua 330 euroa päivältä, jos luvatonta ainetta on tippakin polttoainejärjestelmässä. Tämä siis koskee myös suomalaisia FlexiFuel-autoja – Ford Focus FlexiFuel on meilläkin myynnissä, mutta E85llä ei saa ajaa silläkään maksamatta rangaistusmaksua.

Ilmeisesti jos oltaisiin oikein tarkkoja, myös rajan yli tulleille ruotsalaisille etanoliautoille pitäisi määrätä samaan tapaan rangaistus kuin polttoöljyn käytöstä dieselissä. Käytännössä asia voisi olla niin arka ja paljon melua herättävä, ettei Suomen Tulli moiseen uskaltane ryhtyä.

Julkaistu: 24.7.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.