Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 511

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, millainen on CVT vaihteisto ( esim. Nissan ), onko kestävyydestä tietoa?? Entä kuinka lienee auton vaihtoarvo riippuvainen tästä seikasta??

Näytä vastaus

Vastaus:

Lyhenne CVT tulee sanoista Continuosly Variable Transmission, jatkuvasti muuttuva voimansiirto. Tämä tarkoittaa, että välityssuhde muuttuu tietyissä rajoissa jatkuvasti.

Muutos on toteutettu metallihihnavariaattorilla. Siinä on kaksi kiilaurapyörää, joiden puolikkaiden keskinäistä etäisyyttä voidaan muuttaa. Tällöin välityssuhde muuttuu.

Voimansiirron rakenne on selvitetty seikkaperäisesti Tuulilasin numerossa 11/1999 sivuilla 104-107.

Vaihteiston kestävyydestä meille ei ole kantautunut tietoja, mutta eiköhän tuo liene kestänyt, koska päinvastaistakaan tietoa ei ole tullut. Vaihtoarvosta on vaikea sanoa mitään, sillä automaattivaihteistot ovat toistaiseksi olleet harvinaisia. Mitään perustetta huonommalle vaihtoarvolle ei ole, joten eiköhän automaatistakin eroon pääse. Automaattivaihteistolla varustettua käytettyä ei tahdo helposti löytää, joten kysyntää ainakin uskoisin olevan.

Julkaistu: 2.5.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.