Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5102

Kysymys:

Onko Saksassa Suomen autohallintokeskusta vastaavaa viranomaista, jolta saisi ns. tuontiauton historiatietoja, tärkeimpänä ajokilometrit, mikäli niitä on katsastusten yhteydessä rekisteröity. Tämän viranomaisen osoite. Huonosti saksaa puhuvalle, sähköpostiyhteys olisi kätevin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Saksassa Ajoneuvohallintokeskuksen (AKE) tehtäviä hoitaa Kraftfahrt-Bundesamt, www.kba.de. Nettisivuilta selviävät kaikki yhteystiedot. Niistä tosin ei suomalaiselle autonostajalle ole mitään hyötyä, KBA ei myy sopivaa tietoa.

Suomessakaan AKE ei tallenna katsastettavien autojen kilometritietoja, sitä tekevät jotkut katsastusyhtiöt. Tiettävästi vain A-katsastus Oy tallentaa systemaattisesti mittarilukemia ja myy niitä tietoja kaipaaville. Lisätietoja löytyy A-katsastuksen nettisivuilta, www.a-katsastus.fi.

Saksalaisen rekisteriotteen ilmoitusosassa (Fahrzeugbrief) ovat merkittyinä auton kaikki edelliset omistajat silloisine osoitteineen. Autoliikkeitä, joissa auto on ollut myytävänä, rekisteritietoihin ei kirjata, päinvastoin kuin meillä.

Vaikka Saksassa kilometrilukemien ruuvaus on viime elokuuta saakka ollut rikos, josta rapsahtaa pari vuotta vankeutta, käytännössä mittarilukemat saattavat edelleen olla mitä sattuu. Lähtökohta on, että dieselautoa ei Saksassakaan kukaan ole ostanut ajaakseen sillä 5000 km vuodessa. Merkkiliikkeessä kilometrit pitävät aika hyvin paikkansa, mutta ne eivät käytännössä juurikaan myy yli viisi vuotta vanhoja autoja, aivan kuten Suomessakin tilanne on pääkaupunkiseudulla.

Julkaistu: 18.6.2006