Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5094

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kuinka usein olisi aiheellista teettää ilmastoinnin perushuolto, ts. kylmäaineen lisääminen, yms., jos kummempaa vikaa eikä vuotoja ole ole. Tehot vaan on pudonneet. (Xsara 2001 autom. ilmastointi)

Näytä vastaus

Vastaus:

Ilmastoinnin huollossa huoltolaite kytketään järjestelmän liittimiin, ja kylmäaine imetään pois. Samalla sieltä tulee mukana kompressorin voiteluaine. Huoltolaitteella järjestelmästä poistuu myös kosteus, jota siihen kuuluva kuivain yrittää käytön aikana erottaa kylmäaineesta. Kosteudenpoiston jälkeen järjestelmään palautetaan kylmäaine, ja mukaan laitetaan myös voiteluaine. Kumpaakin laitetaan tarkalleen määrätty määrä.

Kylmäainetta pääsee aina jonkin verran karkuun, joten miltei poikkeuksetta ainetta menee enemmän kuin sitä on saatu talteen. Vuotokohtia ovat lähinä tiivisteet.

Huoltovälistä on useita mielipiteitä. Jotkut huoltoliikkeet ja huoltovälineiden maahantuojat ovat sitä mieltä, että huolto pitäisi tehdä kerran vuodessa. Käytännössä noin tiuha huoltaminen ei ole yleensä tarpeen, kaksi tai kolme vuotta tuntuu yleensä riittävältä. Heikentynyt teho on kuitenkin selvä merkki siitä, että kylmäaineet alkavat olla vähissä, joten huolto on paikallaan.

Pieni, nyt jo jälkiviisas vinkki: ilmastoinnin toiminta kannattaa kokeilla hyvissä ajoin ennen helteitä. Ensimmäisillä helteillä paljastuu aina paljon toimimattomia järjestelmiä, ja huoltoajat loppuvat kättelyssä.

Julkaistu: 12.6.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.