Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5092

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko korjattavissa? Metallista vinkunaa ajoittain ja oikea takapyörä lämpenee. Esiintynyt pari kertaa. N. 20 000 tkm sitten vaihdettiin taakse uudet levyt ja palat. Silloin sama pyörä lämpeni ja vinkui selvästi. Jarrupalat hankasi levyihin kunnolla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Totta ihmeessä päälle jäävät jarrut ovat korjattavissa. Jos katsastuksessa moinen havaitaan, siellä suorastaan käsketään korjaamaan.

20 000 kilometriä on jo yhdenkin vuoden aikana ajettuna sellainen määrä, että sen jälkeen takapyörien levyjarrut pitää avata, puhdistaa ja voidella. Itse asiassa tuo pitäisi tehdä kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.

Olen monesti ennenkin todennut, että takapyörien levyjarrut ovat käyttäjän kannalta ainakin Suomessa kelvoton ratkaisu. Ne kuitenkin yleistyvät ja syrjäyttävät loputkin rumpujarrut. Syynä on se, että ABS-jarrujen ja ESP:n toiminnot toimivat paremmin ja tarkemmin levyjarruilla. Niinpä esimerkiksi uusissa pakettiautoissakin on levyjarrut myös takana.

Julkaistu: 11.6.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.